Χρόνια θεραπεία προστατίτιδας. Πώς να αντιμετωπίσετε τη χρόνια προστατίτιδα

Ο προστάτης, ή όπως άλλως είναι γνωστός ως προστάτης, είναι ένα αρκετά ευάλωτο αρσενικό όργανο που εκτίθεται σε διάφορες ουρολογικές ασθένειες, ιδίως προστατίτιδα. Και, παρά την εξάπλωση της νόσου, η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας είναι αρκετά δύσκολο έργο.

Ποικιλίες προστατίτιδας και οι λόγοι για την ανάπτυξή τους

Η προστατίτιδα είναι μια ασθένεια του προστάτη, η οποία συνοδεύεται από μια φλεγμονώδη διαδικασία των ιστών. Η προστατίτιδα ταξινομείται σύμφωνα με τα ακόλουθα δεδομένα:

 1. οξεία βακτηριακή προστατίτιδα λόγω μολυσματικών παραγόντων.
 2. χρόνια βακτηριακή (μολυσματική) προστατίτιδα;
 3. χρόνια αβακτηριακή (μη μολυσματική) προστατίτιδα;
 4. ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα.

Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα - η φύση αυτού του είδους δεν είναι πλήρως κατανοητή, παρά τις πολλές μελέτες. Αυτός ο τύπος εμφανίζεται στο ανδρικό σώμα ως αποτέλεσμα λοίμωξης του προστάτη, η οποία είναι δυνατή για διάφορους λόγους:

Συμπτώματα και θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας
 • σοβαρή υποθερμία;
 • δυσκολεύεστε να αδειάσετε την κύστη σας.
 • ασταθής σεξουαλική ζωή (παρατυπία ή έλλειψη)
 • συνοδευτικές χρόνιες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.
 • οδηγεί έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
 • έλλειψη κινητικότητας.

Τις περισσότερες φορές η ασθένεια εξελίσσεται χωρίς εμφανή συμπτώματα και είναι αισθητή μόνο σε περιόδους επιδείνωσης, οι οποίες συνοδεύονται από τα ακόλουθα σημεία:

 • αίσθημα δυσφορίας και ατελής εκκένωση κατά την ούρηση.
 • μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα
 • πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Επιπλέον, η χρόνια προστατίτιδα μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες της ουροδόχου κύστης, οι οποίες εξελίσσονται στο στάδιο της οξείας εκδήλωσης της νόσου και, στη συνέχεια, προβλέπεται ήδη θεραπεία της επιδείνωσης της χρόνιας προστατίτιδας.

Χρόνια αβακτηριακή προστατίτιδα - η συχνότητα εμφάνισης είναι 92-95% όλων των τύπων προστατίτιδας. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση του επιπολασμού. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας σε αυτήν την ασθένεια, επομένως επηρεάζει τους άνδρες όλων των ηλικιών, αλλά η μέγιστη τιμή πέφτει κατά μέσο όρο μετά από 30 χρόνια. Η ασθένεια διαγιγνώσκεται με βάση τα ακόλουθα συμπτώματα:

 1. η παρουσία επώδυνης δυσφορίας (περισσότερο από 3 μήνες) στα πυελικά όργανα.
 2. δεν υπάρχουν σημάδια μολυσματικού περιβάλλοντος.
 3. αύξηση της δυσλειτουργίας της σεξουαλικής δραστηριότητας και της ούρησης.

Είναι επίσης δυνατό να διαφοροποιηθεί η χρόνια προστατίτιδα από ασβεστολίτιδα στην ουρολογία, η οποία με τη σειρά της είναι συνέπεια της χρόνιας προστατίτιδας και είναι πιο προβληματική για τους ηλικιωμένους άνδρες.

Μπορεί να θεραπευτεί η χρόνια προστατίτιδα;

Κάθε ασθενής βασανίζεται από το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της θεραπείας της χρόνιας προστατίτιδας, καθώς αυτή η ασθένεια δεν φέρνει μόνο πολλά ειδικά είδη ταλαιπωρίας, αλλά επίσης προκαλεί ψυχολογικό τραύμα για έναν άνδρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές κατευθύνσεις στη χρήση μεθόδων, σημειώνουμε ότι αυτό το ραντεβού γίνεται από έναν ειδικό βάσει διαγνωστικών μέτρων. Ο ουρολόγος δημιουργεί μεμονωμένα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη θεραπεία της προστατίτιδας, το οποίο περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά θεραπευτικών διαδικασιών. Έτσι, μια ολοκληρωμένη συντηρητική προσέγγιση περιλαμβάνει:

 1. φαρμακευτική αγωγή χρόνιας προστατίτιδας;
 2. φυσιοθεραπεία;
 3. μη αυτόματη θεραπεία.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ένας ειδικός επιλέγει ένα μεμονωμένο πρόγραμμα, το οποίο θα υποστεί προσαρμογές από το γενικό σχήμα και κάθε μεμονωμένος ασθενής είναι μια ξεχωριστή μέθοδος θεραπείας για χρόνια προστατίτιδα, που υπολογίζεται από τον θεράποντα ιατρό του.

Η αποτελεσματική θεραπεία της προστατίτιδας χρόνιου τύπου περιλαμβάνει κυρίως τις ακόλουθες πρόσθετες εξετάσεις:

πώς και πώς να θεραπεύσετε τη χρόνια προστατίτιδα
 • Διαβούλευση με νευροψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, καρδιολόγο.
 • Εκτέλεση υπολογιστικής ή μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου για τη μελέτη των λειτουργιών της απόδοσης και της δομής του.
 • έρευνα ορμονικής κατάστασης;
 • Υπέρηχος του ουροποιητικού συστήματος.

Πώς αντιμετωπίζεται η χρόνια προστατίτιδα εάν ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα; Αυτή η περίπτωση σημαίνει ότι ο ασθενής βρίσκεται σε ύφεση ή η ασθένεια είναι ασυμπτωματική. Η τελευταία περίπτωση, φυσικά, περιλαμβάνει μια άμεση επίσκεψη σε έναν ειδικό που θα πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Οι συνθήκες θεραπείας για χρόνια προστατίτιδα κυμαίνονται συνήθως από 2 εβδομάδες ή περισσότερο, εξαρτώνται από την κατάσταση του προστάτη και τον βαθμό της νόσου.

Για παράδειγμα, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας απαιτούν συνεχή πρόσληψη σε άνδρες που σχετίζονται με την ασθένεια ως μείωση της ροής της αρτηριακής αίματος στο πέος. Και για να αυξηθεί αυτή η ροή του αίματος και να προκληθεί στύση, απαιτείται συνεχής χρήση αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων.

Θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας στο σπίτι

Σε περίπτωση επιδείνωσης της χρόνιας προστατίτιδας, ακολουθούνται όλες οι συστάσεις που περιγράφονται παρακάτω. Πρόκειται για ανάπαυση στο κρεβάτι για αρκετές ημέρες, αποκλεισμός από σωματική δραστηριότητα, άρνηση αλκοόλ. Αφού απαλλαγείτε από την επιδείνωση της χρόνιας προστατίτιδας, είναι απαραίτητο να αποφασίσετε για το πρόγραμμα εργασίας και ανάπαυσης για πολλά χρόνια.

Για να αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες παροξύνσεις, πρέπει να ακολουθείτε πάντα τις ακόλουθες βασικές οδηγίες:

 1. Αποφύγετε την υποθερμία - αποκλείστε πρώτα το κάθισμα σε κρύα δάπεδα, τσιμεντένια κράσπεδα και πέτρες, ακόμη και στη ζεστή περίοδο. Τα ρούχα πρέπει να είναι αρκετά χαλαρά και ελαφριά, αλλά κατάλληλα για την εποχή του χρόνου. Ένας εξαιρετικός τρόπος για να απαλλαγείτε από παροξύνσεις χρόνιας προστατίτιδας είναι να σκληρύνει το σώμα. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκλήρυνση με νερό και λουτρό αέρα και να είστε σε εξωτερικούς χώρους για τουλάχιστον 1-2 ώρες καθημερινά.
 2. Είναι πολύ σημαντικό να αδειάζετε τακτικά την ουροδόχο κύστη, να αποφεύγετε την υπερχείλιση και την παρατεταμένη κατακράτηση ούρων ("μην ανεχόμαστε", πηγαίνετε στην τουαλέτα κάθε 3-4 ώρες).
 3. Εάν έχετε καθιστική δουλειά, κάθε μία ή δύο ώρες πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα 3-5 λεπτών και να τρέξετε γύρω και να ζεσταθείτε. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε πρέπει να σύρετε τον πρωκτό τουλάχιστον 40-50 φορές με μία προσέγγιση και να επαναλάβετε αυτές τις ασκήσεις 4-6 φορές την ημέρα.
 4. Η τακτική μέτρια σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την πρόληψη της επιδείνωσης της χρόνιας προστατίτιδας και την εκκαθάριση της συμφόρησης στον προστάτη και τα πυελικά όργανα. Το ελάχιστο αυτών των δραστηριοτήτων είναι καθημερινές πρωινές ασκήσεις, κατά τις οποίες 30-40 λεπτά συνεχούς λειτουργίας με μέτριο ή γρήγορο ρυθμό (δηλαδή, χωρίς διακοπή, μετάβαση στο κατάστημα κ. λπ. ). Επιπλέον, χρειάζεστε μια εβδομαδιαία εκδρομή στη φύση με πρακτική εργασία στη χώρα για 2-3 ώρες συλλογής μούρων, μανιταριών ή μεγάλων περιπάτων το σαββατοκύριακο, επισκέπτεστε την πισίνα ή, σε ακραίες περιπτώσεις, στο σπίτι με εξομοιωτές στο σπίτι (διάδρομος, μηχανή κωπηλασίας, Πατών).
 5. Εάν είναι δυνατόν, εξαιρέστε το τραύμα στο περίνεο (άρνηση τακτικής επαγγελματικής ποδηλασίας, ιππικά αθλήματα, μοτοκρός).
 6. Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την εκκαθάριση της συμφόρησης στον προστάτη. Επιπλέον, η μετριοπάθεια είναι σημαντική εδώ, η αντιστοιχία μεταξύ σεξουαλικών σχέσεων και της σεξουαλικής σύνθεσης ενός άνδρα. Είναι σημαντικό να αποφύγετε την παρατεταμένη και διακοπή της σεξουαλικής επαφής για να έχετε μόνιμο σεξουαλικό σύντροφο.
 7. καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
 8. Πλήρης άρνηση κατανάλωσης αλκοόλ κατά την επιδείνωση της προστατίτιδας και μέγιστη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την ύφεση. Αυτό απαιτεί απόλυτη απόρριψη μπύρας και φτηνών κρασιών.
 9. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε την εργασία που συνεπάγεται συνεχή νευρική ένταση, συχνές αγχωτικές καταστάσεις ή μάθετε να αντέχετε στο άγχος μέσω αυτόματης προπόνησης και διαλογισμού.
 10. Προληπτική επίσκεψη σε έναν ουρολόγο δύο φορές το χρόνο για κλινική εξέταση, TRUS, εργαστηριακές εξετάσεις εκκρίσεων ούρων και προστάτη και μετά από 40 χρόνια - και PSA. Η εφαρμογή αυτών των απλών μέτρων θα αποτρέψει πιθανή επιδείνωση της χρόνιας προστατίτιδας και θα βοηθήσει στην ενίσχυση του σώματος και της άμυνας του.

Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε τη χρόνια προστατίτιδα με φάρμακα;

Οι κύριες αιτίες της προστατίτιδας είναι αρχικά διάφορες λοιμώξεις και σεξουαλικά μεταδιδόμενοι ιοί, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν την ουρήθρα και εντοπίζονται στον ιστό του προστάτη. Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάγνωση χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας, η θεραπεία αποτελείται από διάφορα στάδια.

Η θεραπεία της βακτηριακής προστατίτιδας είναι ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα της σύγχρονης ουρολογίας. Παρά την πρόοδο στη διάγνωση και την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου, η πλήρης θεραπεία μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο 30% των περιπτώσεων. Η σύγχρονη θεραπεία για βακτηριακή προστατίτιδα αποτελείται από διάφορα στάδια και μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια στην ερώτηση: «Αντιμετωπίζεται η χρόνια προστατίτιδα και πώς ακριβώς; » Η επιτυχία εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τον συντονισμό της αλυσίδας ασθενούς-γιατρού. Έτσι, τα κύρια στάδια της θεραπείας:

 • ανακούφιση από τον πόνο - χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
 • μείωση του άγχους - πάρτε αντικαταθλιπτικά.
 • αποκατάσταση της διαδικασίας ούρησης.
 • τοπική θεραπεία - ντους
 • φυσιοθεραπευτική θεραπεία;
 • στοχευμένη θεραπεία - συνιστάται η λήψη φαρμάκων που συνταγογραφούνται από γιατρό για χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, καθώς και αντιβιοτικά.
 • χειρουργική θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας - η χρήση αυτής της μεθόδου είναι απαραίτητη σε περίπτωση στένωσης της ουρήθρας και των αποστημάτων του προστάτη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας με αντιβιοτικά είναι αρκετά δικαιολογημένη στις μέρες μας, αλλά μόνο μετά την ολοκλήρωση της πλήρους πορείας, η οποία διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες κατά μέσο όρο. Μετά την ολοκλήρωση, ο γιατρός αξιολογεί τα αποτελέσματα και πιο συχνά υπάρχει θετική τάση. Τα αντιβιοτικά για χρόνια προστατίτιδα χρησιμοποιούνται επειδή αυτή η ασθένεια είναι μεταδοτική και προκαλείται κυρίως από παθογόνα βακτήρια που απαιτούν απολύτως αντιβιοτική θεραπεία. Το κρίσιμο σημείο είναι η σωστή επιλογή του φαρμάκου σύμφωνα με ένα σαφώς επιλεγμένο πρόγραμμα χρήσης από τον θεράποντα ιατρό.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειωθεί ότι κατά τη λήψη φαρμάκων για χρόνια προστατίτιδα, πρέπει να τηρείτε αυστηρά το χρονοδιάγραμμα της συνταγογραφούμενης θεραπευτικής αγωγής και τη συχνότητα των δόσεων.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει απόλυτη θεραπεία για τη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας και η μέγιστη θεραπεία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ενδελεχή διάγνωση και συμμόρφωση με όλες τις συνταγές ενός ειδικού. Η αυτοθεραπεία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για αυτήν την ασθένεια λόγω της ειδικότητας και της σοβαρότητάς της.

07.11.2020