Προστατίτιδα φάρμακα

Η φλεγμονή του προστάτη φέρνει πολλές δυσάρεστες αισθήσεις σε έναν άνδρα και τον κάνει να υποφέρει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η έναρξη της προστατίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες, όπως στειρότητα, ανάπτυξη καλοήθων και κακοήθων όγκων στους ιστούς του οργάνου, πλήρης ανικανότητα. Ως εκ τούτου, ένας σημαντικός ρόλος παίζει έγκαιρη επίσκεψη στον γιατρό, κατά τη διάρκεια της οποίας προσδιορίζονται οι αιτίες της φλεγμονώδους διαδικασίας και διεξάγεται κατάλληλη θεραπεία. Σήμερα στη φαρμακολογική αγορά υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός φαρμάκων και αποτελεσματικά μέσα για τη θεραπεία της προστατίτιδας, τα οποία διαφέρουν ως προς την επίδραση, την αποτελεσματικότητα και την τιμή τους.

Η επιτυχής θεραπεία για την προστατίτιδα προσφέρει μόνο μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων, τη διατροφή, τη φυσιοθεραπεία, τη χρήση λαϊκών συνταγών, την εξάλειψη των προκλητικών παραγόντων και την εξάλειψη των αιτίων της παθολογικής διαδικασίας. Η φαρμακευτική θεραπεία, με τη σειρά της, περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων για να απαλλαγούμε από διάφορα προβλήματα. Τα φάρμακα για τη θεραπεία της φλεγμονής του προστάτη προσφέρονται σε διαφορετικές μορφές δοσολογίας, μπορούν να συνδυάσουν πολλά αποτελέσματα ταυτόχρονα.

Δοσολογικές μορφές φαρμάκων κατά της προστατίτιδας

Τα φάρμακα για προστατίτιδα προσφέρονται στις ακόλουθες μορφές δοσολογίας:

 • δισκία ή κάψουλες;
 • παρασκευάσματα για ένεση;
 • ορθικά υπόθετα;
 • Μικροκλίστες και ενστάξεις.

Το τελευταίο μπορεί να παρασκευαστεί τόσο με βάση φυσικά συστατικά όσο και με τη χρήση ναρκωτικών.

χάπια

Δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς χάπια στη θεραπεία προστατίτιδας. Η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας στους άνδρες μπορεί να πραγματοποιηθεί με άλλες μορφές δοσολογίας, αλλά μόνο σε περιόδους ύφεσης. Πρέπει να παίρνετε δισκία κατά την έξαρση. Δεδομένου ότι η φλεγμονώδης διαδικασία στον προστάτη προκαλείται συχνότερα από μολυσματικούς παράγοντες, η θεραπεία συνεπάγεται αναγκαστικά τη χρήση διαφόρων τύπων αντιβιοτικών. Επιπλέον, για τη θεραπεία όλων των τύπων προστατίτιδας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ακόλουθες ομάδες φαρμάκων, καθεμία από τις οποίες συνταγογραφείται σύμφωνα με τις ενδείξεις:

 • άλφα αποκλειστές;
 • μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα;
 • μυοχαλαρωτικά;
 • αναλγητικά;
 • διουρητικά;
 • ορμονικά παρασκευάσματα;
 • ανοσοδιεγερτικά.

Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί σύνθετα παρασκευάσματα που έχουν συνδυασμένη επίδραση στην προστατίτιδα.

Αντιβιοτικά

Τέτοια φάρμακα απαιτούνται σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οξείας προστατίτιδας, η οποία προκαλείται από παθογόνους μικροοργανισμούς. Εάν η φλεγμονή προκαλείται από απόφραξη των πυελικών οργάνων, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά εάν οι δοκιμές αποκαλύψουν τη δραστηριότητα αυτού που είναι γνωστό ως μη ειδική ή ευκαιριακή μικροχλωρίδα.

Απαγορεύεται αυστηρά η αυτοθεραπεία με αντιβιοτικά, η ανεξέλεγκτη λήψη, η χρήση τέτοιων φαρμάκων μετά από συμβουλές φίλων ή στο Διαδίκτυο. Για να προσδιοριστεί ποια φάρμακα χρειάζονται σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός μπορεί να βασιστεί στα αποτελέσματα των εξετάσεων. Μερικοί ασθενείς χρειάζονται έναν συνδυασμό διαφορετικών τύπων αντιβιοτικών. Ο καθορισμός του τύπου του φαρμάκου, οι δόσεις, οι δοσολογίες και η διάρκεια της πορείας της θεραπείας είναι αποκλειστική ευθύνη του ουρολόγου.

Οι ακόλουθες ομάδες αντιβιοτικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της προστατίτιδας:

 • Φθοροκινολόνες- καταστρέφει τη σύνθεση DNA των κυττάρων παθογόνων μικροοργανισμών και, συνεπώς, καταστέλλει τη ζωτική τους δραστηριότητα.
 • Τετρακυκλίνες- αντιβιοτικά ευρέος φάσματος που καταστέλλουν την παθογόνο μικροχλωρίδα και είναι δύσκολο για τους ασθενείς να ανέχονται.
 • Κεφαλοσπορίνες- βλάπτουν τις κυτταρικές μεμβράνες παθογόνων μικροοργανισμών, επηρεάζουν τη ζωή και την αναπαραγωγή τους. Αυτά τα αντιβιοτικά έχουν πολλές παρενέργειες, επηρεάζουν δυσμενώς την κατάσταση του γαστρεντερικού σωλήνα, επομένως σχεδόν ποτέ δεν συνταγογραφούνται σε δισκία και πρέπει να συνιστώνται ενδομυϊκά.
 • Πενικιλίνες- αποκλείστε τη σύνθεση της πρωτεΐνης που χρειάζονται οι μικροοργανισμοί για την κατασκευή κυτταρικών δομώνΑυτά τα χρήματα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, δεν έχουν σχεδόν καμία παρενέργεια και λαμβάνονται σε δισκία.
 • Macrolides- φάρμακα με τη χαμηλότερη τοξικότητα στο ανθρώπινο σώμα είναι πολύ καλά ανεκτά από τους ασθενείς, αλλά σπάνια συνταγογραφούνται λόγω της μη αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητάς τους στη θεραπεία της προστατίτιδας.

Η ανάγκη λήψης αντιβιοτικών σύμφωνα με ορισμένα σχήματα και σε συγκεκριμένες δόσεις οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της δράσης τους. Μόνο μετά την επίτευξη μιας συγκεκριμένης συγκέντρωσης, η οποία πρέπει να συμπληρώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι φαρμακευτικές ουσίες αρχίζουν να καταστέλλουν την παθογόνο μικροχλωρίδα. Για να το καταστρέψετε εντελώς, χρειάζονται δέκα ημέρες έως ένα μήνα. Εάν το μάθημα δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως κάνουν ορισμένοι ασθενείς, εάν αισθάνονται καλά, οι μολυσματικοί παράγοντες μπορούν να παραμείνουν στο σώμα, να αποκτήσουν αντίσταση στα φάρμακα και, υπό ορισμένες συνθήκες, να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται ξανά.

Αποκλειστές άλφα-αδρενεργικών υποδοχέων

Αυτή η ομάδα φαρμάκων συνταγογραφείται για σοβαρά ουροποιητικά προβλήματα για να χαλαρώσει τους λείους μυς της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.

Οι άλφα-αδρενεργικοί αποκλειστές διαφέρουν ως προς την επίδρασή τους - ορισμένοι δρουν επιλεκτικά στους υποδοχείς, άλλοι δεν έχουν αυτήν την επιλεκτικότητα.

Πολλοί άλφα αποκλειστές είναι αντιυπερτασικοί και επομένως δεν συνταγογραφούνται για ασθενείς με χαμηλή αρτηριακή πίεση. Δεν έχουν σχεδόν καμία παρενέργεια, διαταράσσουν τη ροή των ούρων και αποτρέπουν την επανεμφάνιση του προστάτη.

Αναλγητικά και αντισπασμωδικά

Εάν έχετε ένα έντονο σύνδρομο πόνου, ειδικά εάν η προστατίτιδα είναι φλεγμονώδης και πυώδης, δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς φάρμακα για τον πόνο. Ο πόνος στην προστατίτιδα είναι τόσο σοβαρός που ο ασθενής δεν μπορεί καν να αγγίξει την πληγείσα περιοχή. Τα περισσότερα αναλγητικά δεν επηρεάζουν την περιοχή του πόνου, αλλά μειώνουν την ευαισθησία των κέντρων του εγκεφάλου στον φλοιό. Ως εκ τούτου, δεν αξίζει να τα χρησιμοποιείτε τακτικά, καθώς δεν παρέχουν πραγματική βοήθεια για την επίλυση του προβλήματος.

Τα αντισπασμωδικά έχουν ένα άλλο αποτέλεσμα. Αυτά τα φάρμακα χαλαρώνουν τους λείους μυς των οργάνων, ανακουφίζουν τις κράμπες.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Αυτά τα φάρμακα στοχεύουν στην εξάλειψη της φλεγμονής, στη μείωση του πρηξίματος στην πληγείσα περιοχή, με αντιπυρετικό και αναλγητικό αποτέλεσμα, διευκολύνοντας την ούρηση, αλλά τις περισσότερες φορές η φλεγμονή απομακρύνεται με υπόθετα και μικροκλίστες.

Παρασκευάσματα με βάση φυτικά συστατικά

Φυσικά παρασκευάσματα συνιστώνται για χρήση σε χρόνιες μορφές της νόσου. Απαιτούν μακροχρόνια χορήγηση, αλλά μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του προστάτη, να καταστέλλουν τη δραστηριότητα της παθογόνου μικροχλωρίδας και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο πάσχει από μακρά καταπολέμηση της λοίμωξης.

Ενέσιμα

Προτείνονται διάφοροι τύποι αντιβιοτικών για ενδομυϊκή χορήγηση στην προστατίτιδα.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη φλεγμονή του προστάτη, η οποία παρασκευάζεται σε διαλύματα για ενδομυϊκή ένεση, είναι ένα ειδικό παρασκεύασμα με πολύπλοκο αποτέλεσμα: ανακουφίζει από το πρήξιμο, βελτιώνει την κυκλοφορία υγρών στην πληγείσα περιοχή, ανακουφίζει από τη φλεγμονή, ενισχύει τον τόνο των λείων μυών, τον ενισχύειΑνοσοποιητικό σύστημα.

Ορθικά κεριά

Τα ορθικά υπόθετα θεωρούνται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής. Η αποτελεσματικότητά τους οφείλεται στο γεγονός ότι παρακάμπτουν την κυκλοφορία του αίματος, το ήπαρ και το γαστρεντερικό σωλήνα και διεισδύουν απευθείας στην πληγείσα περιοχή. Οι γιατροί συστήνουν τη χρήση του στη θεραπεία της προστατίτιδας:

 • κεριά ιχθυόλης;
 • κεριά με φάρμακα.
 • κεριά με πρόπολη.

Η ένεση απευθείας στο ορθό δίπλα στην περιοχή της φλεγμονής επιτρέπει στα υπόθετα να λειτουργούν γρήγορα. Αυτή η θεραπεία έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

 • ανακουφίζει γρήγορα το σύνδρομο πόνου.
 • ανακουφίζει από το πρήξιμο και τη φλεγμονή.
 • βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην πληγείσα περιοχή.
 • αποκαθίσταται η λειτουργία του προστάτη.
 • η παθογόνος μικροχλωρίδα καταστρέφεται.
 • Η διαδικασία
 • επαναφέρεται.

Τα υπόθετα συνιστώνται για όλες τις μορφές προστατίτιδας.

Μικρολύστερ και ενστάλαξη

Μικροκλύστες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της προστατίτιδας

Όπως και τα ορθικά υπόθετα, οι μικροκύκλοι και οι ενσταλάξεις επιτρέπουν τη γρήγορη παράδοση δραστικών συστατικών απευθείας στο φλεγμονώδες όργανο.

Οι διαδικασίες

μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη χρήση διαλυμάτων φαρμακευτικών παρασκευασμάτων, αφέψημα και αλκοολούχων βαμμάτων από φαρμακευτικά βότανα και φυσικά έλαια.

Συμπέρασμα

Πριν πάρετε φάρμακα για προστατίτιδα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό και να υποβληθείτε σε πλήρη εξέταση. Η φαρμακευτική θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά εάν ένας άντρας δεν αλλάξει τις συνήθειές του και δεν εξαλείψει την επίδραση των παραγόντων που προκαλούν, τότε η προστατίτιδα θα επιστρέψει πολύ σύντομα, ακόμη και με επιτυχημένη θεραπεία.

20.11.2020