Τα πρώτα συμπτώματα της προστατίτιδας στους άνδρες

Οι επίπονοι πόνοι στην κάτω κοιλιακή χώρα είναι το πρώτο σημάδι επικείμενης προστατίτιδας

Η προστατίτιδα, όπως κάθε άλλη ασθένεια, εκδηλώνεται με ορισμένα συμπτώματα. Είναι σημαντικό για έναν άντρα να γνωρίζει ακριβώς τα πρώτα σημάδια, καθώς αποτελούν σήμα για επίσκεψη και περαιτέρω εξέταση γιατρού. Θα μιλήσουμε για το πώς εκδηλώνονται στο άρθρο διάφορες μορφές φλεγμονής του προστάτη και των πρώτων βοηθειών.

Εν συντομία σχετικά με τον προστάτη και την προστατίτιδα

Ο προστάτης ενός ενήλικα άνδρα είναι ένα αδενικό όργανο που αποτελείται από δύο λοβούς και μια κάψουλα καθώς και την παρακείμενη ουρήθρα προστάτη. Ο προστάτης εκτελεί τρεις λειτουργίες ταυτόχρονα:

 1. Ρυθμίζει την πυκνότητα του σπέρματος παράγοντας χυμό προστάτη και αραιώνοντας την εκσπερμάτιση με αυτό.
 2. Αποκλείει την ουρήθρα κατά τη στιγμή του οργασμού.
 3. Συμμετέχει στην παραγωγή ορισμένων ορμονών ή ελέγχει τα επίπεδά τους στο σώμα.

Όταν αποτύχει το αναπαραγωγικό σύστημα ενός άνδρα, τα πρώτα σημεία σχετίζονται με αυτές τις λειτουργίες του προστάτη.

Ως αποτέλεσμα της διείσδυσης της παθογόνου μικροχλωρίδας στον προστάτη ή μετά τον τραυματισμό του, ξεκινά η υποθερμία, καθώς και οι στάσεις, αρχίζει η φλεγμονή. Σε αυτήν την περίπτωση, η μικροκυκλοφορία του αίματος διαταράσσεται, η εκροή της λέμφου, του φλεβικού αίματος και της έκκρισης του προστάτη επιδεινώνεται. Αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη οιδήματος και διεύρυνσης του αδένα. Ως αποτέλεσμα, οι ιστοί συμπιέζονται, ο άντρας έχει αίσθημα βαρύτητας στο περίνεο ή ελαφρύ πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα - το πρώτο σημάδι επικείμενης προστατίτιδας.

Η κλινική εικόνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μορφή της φλεγμονώδους διαδικασίας και τους λόγους που την προκάλεσαν.

Συμπτώματα οξείας βακτηριακής προστατίτιδας

Είναι πολύ δύσκολο να χάσετε τα πρώτα συμπτώματα οξείας προστατίτιδας - εμφανίζονται απότομα και αναπτύσσονται γρήγορα. Συχνά περνούν 2-4 ημέρες μεταξύ της έναρξης της φλεγμονώδους διαδικασίας και του πρώτου σημείου.Βαριά στην περινεϊκή περιοχή με οξεία φλεγμονή του προστάτηΣε αυτήν την περίπτωση, η κλινική εικόνα εξαρτάται από το στάδιο της νόσου.

Οξεία καταρροϊκή φλεγμονή

Το πρώτο σημάδι αυτού του τύπου προστατίτιδας είναι ένα αίσθημα βαρύτητας στην περινεϊκή περιοχή και αυξημένη ούρηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία του σώματος δεν αυξάνεται με αυτήν τη μορφή, επειδή οι άνδρες συχνά αγνοούν τα υπάρχοντα προβλήματα ή προσπαθούν να τα λύσουν οι ίδιοι, προκαλώντας το επόμενο επίπεδο.

Οξεία φλεγμονή των ωοθυλακίων

Σε αυτό το στάδιο, τα πρώτα σημάδια της προστατίτιδας είναι πιο έντονα. Πολλοί άντρες δεν διατρέχουν πλέον τον κίνδυνο αυτοθεραπείας, αλλά πηγαίνουν στον γιατρό. Τα παράπονα θα είναι πολύ διαφορετικά:

 1. Υπάρχει ένας θαμπός πόνος στο περίνεο που μπορεί να εκπέμψει στον οστό της ουράς ή στον πρωκτό.
 2. Η ούρηση είναι επώδυνη, ο άνθρωπος έχει δυσκολία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αναπτυχθεί οξεία κατακράτηση ούρων.
 3. Πόνος κατά τις κινήσεις του εντέρου που εμποδίζει τον άντρα να πάει στο μπάνιο.

Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα της οξείας προστατίτιδας των ωοθυλακίων. Επιπλέον, υπάρχει πυρετός έως 38 βαθμούς, γενική κατάθλιψη του σώματος, αδυναμία, λήθαργος. Ένας άνδρας γίνεται ευερέθιστος, η λίμπιντο μειώνεται, μπορεί να εμφανιστεί στυτική δυσλειτουργία

Αυτά τα συμπτώματα επιμένουν και, εάν δεν αντιμετωπιστούν επαρκώς, θα αναπτυχθεί το επόμενο στάδιο.

Οξεία παρεγχυματική φλεγμονή

Η φλεγμονώδης διαδικασία έχει ήδη εξαπλωθεί στον παρεγχυματικό ιστό και επομένως αναπτύσσεται γρήγορα. Το πρώτο πράγμα που ένας άρρωστος παρατηρεί είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος σε υψηλές τιμές (από 39 ° C), ρίγη, ξηροστομία. Ο πόνος γίνεται έντονος, χτυπάει, μπορεί να γίνει αισθητός τόσο στο περίνεο όσο και στο κάτω μέρος της πλάτης, στην κοιλιά, στα γεννητικά όργανα.

Η ούρηση αλλάζει επίσης. Ένας άντρας θα παρατηρήσει πρώτα μια διαλείπουσα ροή και έπειτα δεν θα μπορεί να αδειάσει καθόλου την κύστη λόγω σοβαρού πόνου. Εάν δεν καλέσετε το ασθενοφόρο, υπάρχουν σημάδια δυσπεψίας - μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος διαφόρων εντοπισμών. Η λιπαρή βλέννα αποβάλλεται από τον πρωκτό.

Μπορείτε να καταλάβετε ότι η παρεγχυματική οξεία προστατίτιδα ξεκίνησε με το χαρακτηριστικό της χαρακτηριστικό: ο πόνος υποχωρεί όταν ξαπλώνετε στην πλάτη σας και σηκώνετε τα πόδια σας. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα ότι απαιτείται επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Τα πρώτα σημάδια της χρόνιας προστατίτιδας

Προβλήματα στύσης στη χρόνια προστατίτιδα

Η χρόνια προστατίτιδα είναι μια επίμονη φλεγμονή του προστάτη, επομένως τα πρώτα σημάδια συνήθως ξεκινούν με οξεία μορφή. Ωστόσο, κατά καιρούς ένας άνθρωπος περιμένει περιόδους επιδείνωσης και εδώ πρέπει να καταλάβετε ποια συμπτώματα συνοδεύονται από αυτά. Τις περισσότερες φορές οι άνδρες παραπονούνται για τα ακόλουθα προβλήματα υγείας:

 1. Αίσθηση καψίματος γύρω από τη βλαβή, ειδικά κατά την εκσπερμάτωση ή την ούρηση.
 2. Ελαφρύς πόνος στο περίνεο μπορεί να εκπέμψει στο ηβικό οστό.
 3. Ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Με χρόνια προστατίτιδα, αναπόφευκτα ξεκινούν προβλήματα στύσης, καθώς και η ικανότητα συμμετοχής στη σύλληψη ενός παιδιού. Αυτό οφείλεται σε επιδείνωση της λειτουργίας του προστάτη, ως αποτέλεσμα της οποίας η παροχή αίματος στο πέος αλλάζει και η ποιότητα των σπερματοζωαρίων επιδεινώνεται.

Στα πρώτα σημάδια επιδείνωσης της προστατίτιδας, πρέπει να υποβληθείτε σε θεραπεία. Δεν συνιστάται η χρήση χαπιών που είχε συνταγογραφηθεί προηγουμένως από γιατρό χωρίς προηγούμενη εξέταση.

Η κλινική εικόνα της νόσου

Ανεξάρτητα από τη μορφή της φλεγμονώδους διαδικασίας και τους λόγους που την προκάλεσαν, ένας άντρας εμφανίζει μια αισθητή τριάδα συμπτωμάτων, που διαφέρουν μόνο στην ένταση της εκδήλωσής τους. Η προστατίτιδα συνοδεύεται πάντα από διαταραχές των ούρων, πόνο και στυτική δυσλειτουργία.

Τα ούρα με προστατίτιδα απεκκρίνονται σταγόνα-σταγόνα ή η ροή τους διακόπτεται. Μερικές φορές το ρεύμα ψεκάζεται και στη συνέχεια καθίσταται προβληματικό για έναν άνδρα να ανακουφίσει μια μικρή ανάγκη ενώ στέκεται. Η επιθυμία ούρησης είναι συχνότερη τη νύχτα, ιδιαίτερα πιο κοντά το πρωί. Με πέτρες στον προστάτη, τα ούρα μπορεί να γίνουν ροζ λόγω της πρόσμειξης αίματος.

Ένας άντρας υποφέρει από πόνο στον προστάτη

Στην προστατίτιδα, τα επιθηλιακά και άλλα κύτταρα συσσωρεύονται στην ουρήθρα και τα βακτήρια μπορούν επίσης να πολλαπλασιαστούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αίσθηση καψίματος που αυξάνεται κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτωση.

Ο πόνος δεν μπορεί να αποφευχθεί. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της παθολογικής διαδικασίας, μπορεί να είναι:

 • κραυγή;
 • ηλίθιο;
 • λήψη (παλμός).

Η πιο κοινή θέση τους είναι η περινεϊκή περιοχή ακριβώς κάτω από τους όρχεις. Δεν αποκλείεται η ακτινοβόληση του ουρά, του ιερού, του ηβικού οστού και του πέους. Μπορεί επίσης να υπάρχει πόνος στον πρωκτό, ειδικά όταν σπρώχνεται, καθώς ένας άντρας αντιμετωπίζει συχνά δυσκοιλιότητα.

Η θερμοκρασία του σώματος σπάνια αυξάνεται στους 38 βαθμούς. Η εξαίρεση είναι η παρεγχυματική και πυώδης προστατίτιδα, στην οποία αυτός ο δείκτης μπορεί να φτάσει τους 40 βαθμούς και συνοδεύεται από ρίγη, σοβαρή κατάθλιψη και μερικές φορές σύγχυση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, με προστατίτιδα, η θερμοκρασία απειλεί τη ζωή του ασθενούς.

Πρώτες βοήθειες για προστατίτιδα

Η θεραπεία της προστατίτιδας είναι επίσης δυνατή σε εξωτερικούς ασθενείς, εάν δεν πρόκειται για πυώδεις διεργασίες. Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορεί κανείς να κάνει χωρίς να πάει στο γιατρό για παραπομπή για εξέταση και να επιλέξει τη θεραπευτική τακτική. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια της προστατίτιδας μπορεί να εμφανιστούν όταν ένας άντρας δεν μπορεί να καλέσει ασθενοφόρο. Ως εκ τούτου, πρέπει να γνωρίζετε μερικές από τις αρχές των πρώτων βοηθειών.

Οξεία προσβολή της προστατίτιδας
 1. Εάν η θερμοκρασία αυξηθεί πάνω από 38 βαθμούς, μπορείτε να πάρετε ένα αντιπυρετικό.
 2. Για να ανακουφίσετε τον πόνο, είναι καλό να ξαπλώνετε στην πλάτη σας και να σηκώνετε τα πόδια σας όσο το δυνατόν ψηλότερα (ακουμπά στον τοίχο ή τα έπιπλα).
 3. Εάν ο πόνος είναι ιδιαίτερα σοβαρός, μπορείτε να πιείτε αντισπασμωδικό ή να χρησιμοποιήσετε ένα υπόθετο.

Πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό, ενώ στη ρεσεψιόν πρέπει να πείτε ποιο φάρμακο έχετε πάρει και ποια δοσολογία.

Οι συμβατικές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μετά την επιβεβαίωση της διάγνωσης και μόνο με την έγκριση του θεράποντος ιατρού.

Πώς εκδηλώνεται η προστατίτιδα στις αναλύσεις

Η προστατίτιδα αναφέρεται σε ασθένειες στις οποίες εμφανίζονται μόνο συμπτώματα. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση με ουρηθρίτιδα και πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα μπορεί να εμφανιστεί με σκωληκοειδίτιδα ή κυστίτιδα. Η τελική διάγνωση δεν γίνεται επομένως με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς, αλλά βασίζεται στα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που χρησιμοποιούν αίμα, ούρα, σπέρμα και χυμό προστάτη. Λαμβάνονται επίσης υπόψη τα δεδομένα της ορθικής εξέτασης, του TRUS και ορισμένων άλλων οργάνων.

Τα ακόλουθα διαγνωστικά χαρακτηριστικά είναι χαρακτηριστικά της προστατίτιδας:

 1. Παρουσία βακτηρίων ή μυκήτων στα ούρα και στον προστάτη.
 2. Η παρουσία των λευκοκυττάρων στα ούρα και στις εξετάσεις αίματος.
 3. μείωση του αριθμού των κόκκων των λευκοκυττάρων στο πλαίσιο της αύξησης του αριθμού των λευκοκυττάρων κατά την έκκριση του προστάτη.
 4. αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα;
 5. Μείωση του ρυθμού καθίζησης των ερυθροκυττάρων στις εξετάσεις αίματος.
 6. Πόνος στην ψηλάφηση στον προστάτη, αλλαγή μεγέθους και συνέπεια.
 7. Αλλαγή της ηχογένειας, της κοκκώδους και του περιγράμματος με βάση τα αποτελέσματα TRUS.

Ο συνδυασμός αυτών των σημείων με παράπονα σχετικά με την ευημερία μας επιτρέπει να κάνουμε μια ακριβή διάγνωση, πράγμα που σημαίνει ότι η θεραπεία έχει συνταγογραφηθεί σωστά. Η ποιότητα ζωής του ασθενούς, η ταχύτητα της ανάρρωσής του, και σε ορισμένες περιπτώσεις η ζωή του, εξαρτώνται από αυτήν.

Συμπέρασμα

Γνωρίζοντας τα πρώτα σημάδια της προστατίτιδας στους άνδρες, μπορείτε να ελέγξετε έγκαιρα τις αλλαγές στην ευεξία και να αναλάβετε δράση εκ των προτέρων. Όταν άρχισε ο πόνος στο περίνεο, η ροή των ούρων έγινε σπάνια και η επιθυμία ούρησης αυξήθηκε - αυτός είναι ένας λόγος για υποψία φλεγμονής του προστάτη και ένα μήνυμα για να δείτε έναν γιατρό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερα να μην κάνετε αυτοθεραπεία.