Μέθοδοι αποτελεσματικής θεραπείας της χρόνιας προστατίτιδας στους άνδρες

Η φλεγμονή του προστάτη ή η χρόνια προστατίτιδα είναι μια αρκετά συχνή και συχνή ουρολογική διαταραχή. Σύμφωνα με ιατρική έρευνα, περίπου το 90% των ανδρών αντιμετωπίζουν αυτή τη δυσάρεστη ασθένεια μετά από 35-45 χρόνια.

Μια γυναίκα με έναν άντρα που έχει θεραπεύσει τη χρόνια προστατίτιδα

Ποιος κινδυνεύει;

Οι άνδρες που ακολουθούν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής διατρέχουν κίνδυνο: έλλειψη άσκησης, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης. Η ασθένεια συνδέεται με το γεγονός ότι στους άνδρες που ακολουθούν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, η ροή του αίματος (κυκλοφορία) στην περιοχή της πυέλου διαταράσσεται. Επιπλέον, εμφανίζεται στασιμότητα του αίματος στο αναπαραγωγικό σύστημα, γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη προστατίτιδας. Κατά την ανάπτυξη της προστατίτιδας μεγαλώνει και ο προστάτης, επομένως αυξάνεται το επίπεδο των ούρων που συγκρατούνται στον οργανισμό, δηλητηριάζοντας την υγεία των ανδρών.

Τύποι ασθενειών

Οι τύποι της χρόνιας προστατίτιδας είναι βακτηριακές και μη βακτηριακές.

Βακτηριακή προστατίτιδα (οξεία)

Αυτό είναι ένα είδος ασθένειας που προκαλείται κυρίως από βακτηριακή λοίμωξη. Η εκδήλωση της νόσου και τα συμπτώματά της είναι πάντα απροσδόκητα. Αυτός ο τύπος ασθένειας είναι πολύ σοβαρός και απαιτεί υποχρεωτική επίσκεψη στο γιατρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής προτείνεται νοσηλεία. Τις περισσότερες φορές, αυτός ο τύπος ασθένειας επηρεάζει μεσήλικες και νεαρούς άνδρες.

Βακτηριακή προστατίτιδα (χρόνια)

Αυτός ο τύπος ασθένειας αναπτύσσεται λόγω βακτηριακών μικροοργανισμών που δεν είναι τόσο εχθρικοί όσο στην οξεία μορφή της νόσου. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα της νόσου ή τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ αργά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι λόγοι για την ανάπτυξη χρόνιας προστατίτιδας

Οι κύριες αιτίες ανάπτυξης της νόσου είναι βακτήρια που εισέρχονται στον προστάτη αδένα μαζί με τα ούρα (μέσω του ουροποιητικού συστήματος). Τα βακτήρια προκαλούν τόσο χρόνια βακτηριακή όσο και οξεία βακτηριακή προστατίτιδα.

Η χρόνια προστατίτιδα δεν είναι μεταδοτική και δεν μπορεί να μολυνθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν το ποσοστό της πιθανότητας εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Οι παράγοντες ανάπτυξης είναι:

 • Προβλήματα με την ανάπτυξη του ουροποιητικού συστήματος.
 • Καθετηριασμός ούρων.
 • Πρώιμη λοίμωξη του ουρογεννητικού συστήματος.
 • Συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας.

Κάθε άνδρας βιώνει διαφορετικά συμπτώματα της εκδήλωσης της νόσου, αλλά στην κύρια εκδήλωσή της υπάρχουν παρόμοια συμπτώματα.

Η βακτηριακή προστατίτιδα (οξεία) εκδηλώνεται με έντονα και οξεία συμπτώματα, συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά, τρομάζει τον άνδρα και πηγαίνει αμέσως στην κλινική.

Οξεία προστατίτιδα, χαρακτηριστικά συμπτωμάτων:

 • Επώδυνη ούρηση.
 • Πυρετός (πιθανό ρίγος).
 • Αίσθηση γεμάτη κύστη ακόμα και μετά την κένωση της.

Η χρόνια προστατίτιδα έχει παρόμοια συμπτώματα, αλλά είναι λιγότερο σοβαρά από την οξεία προστατίτιδα.

Χρόνια προστατίτιδα, χαρακτηριστικά συμπτωμάτων:

 • Συχνή επιθυμία για άδειασμα της ουροδόχου κύστης.
 • Προσωρινός (διακοπτόμενος) πόνος στους όρχεις.
 • Πόνος στην ουροδόχο κύστη;
 • Οσφυϊκός πόνος (κάτω πλάτη);
 • Πόνος κατά την εκσπερμάτιση.
 • Όταν εξετάζεται με ψηλάφηση, μπορεί να υπάρχει πόνος και να γίνει αισθητό οίδημα του προστάτη.

Διάγνωση της νόσου: χρόνια προστατίτιδα

Για να αποκλειστούν άλλες ασθένειες του ουρογεννητικού συστήματος, θα πρέπει να πραγματοποιείται ακριβής διάγνωση από ειδικευμένο γιατρό στην κλινική. Παρόμοια συμπτώματα εμφανίζονται συχνά με διαφορετικές ασθένειες ενός από τα συστήματα του σώματος. Επομένως, μην κάνετε ανεξάρτητη έρευνα και αυτοθεραπεία, αλλά αναζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή με τα πρώτα συμπτώματα.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές εξέτασης που χρησιμοποιούνται για την ακριβή διάγνωση. Τέλος, η προστατίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα παρόμοια με κυστίτιδα, αδένωμα ή ουρηθρίτιδα.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός εξετάζει το ορθό με τη βοήθεια δακτύλων που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με βαζελίνη (με ιατρικά γάντια). Αυτός ο τύπος εξέτασης ονομάζεται ορθική εξέταση. Ο προστάτης γίνεται αισθητός μέσω του τοιχώματος του ορθού όπως είναι μπροστά του (μπροστά από το ορθό). Με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου, ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει εάν ο προστάτης είναι διευρυμένος και αν ο πόνος του εκδηλώνεται κατά την εξέταση.

Εάν ένας άνδρας έχει χρόνια προστατίτιδα, μια εξέταση ψηλάφησης προκαλεί στον ασθενή μόνο προσωρινό πόνο και ελάχιστη ενόχληση που υποχωρεί πολύ γρήγορα.

Είναι επικίνδυνη η παραμελημένη μορφή χρόνιας προστατίτιδας;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνδρες αγνοούν ορισμένα από τα συμπτώματα της εκδήλωσης της νόσου, γεγονός που επιδεινώνει την περαιτέρω ανάπτυξη της προστατίτιδας. Μια τέτοια «αμελής» έκκληση στην υγεία μπορεί να προκαλέσει μείωση της φυσιολογικής παραγωγής ορμονών στο ανδρικό σώμα και προβλήματα με τα επίπεδα ορμονών μπορεί να προκαλέσουν μείωση της λίμπιντο (λίμπιντο) ενός άνδρα. Είναι επίσης πιθανό να εμφανιστούν προβλήματα στυτικής λειτουργίας. Συνολικά, αυτές οι ασθένειες είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Όταν ο προστάτης φλεγμαίνει, η φυσιολογική έκκριση επιβραδύνεται και το σπέρμα χάνει τη δραστηριότητά του. Οι πιο συχνές συνέπειες της προχωρημένης χρόνιας προστατίτιδας είναι η υπογονιμότητα και η μειωμένη ισχύς.

Αποτελεσματική θεραπεία της προστατίτιδας

Οι μέθοδοι θεραπείας εξαρτώνται από τη μορφή της φλεγμονής και τον τύπο της προστατίτιδας.

φαρμακευτική αγωγή

Κατά τη διάγνωση της βακτηριακής προστατίτιδας (οξεία), ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά στον ασθενή για περίπου δύο εβδομάδες. Εάν η προστατίτιδα έχει προχωρήσει, ο ασθενής μπορεί να νοσηλευτεί και να του γίνει ενδοφλέβια ένεση.

Εάν ο ασθενής έχει δυσκολία στην ούρηση, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει σύνδεση καθετήρα (ουρήθρα). Σε πολλές περιπτώσεις, η βακτηριακή προστατίτιδα αντιμετωπίζεται με αυτή τη μέθοδο.

Εάν ο ασθενής διαγνωστεί με χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, η αντιβιοτική θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από ένα μήνα έως τρεις μήνες. Αυτό το είδος θεραπείας είναι πολύ αποτελεσματικό και σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως.

Εάν η ασθένεια ή τα συμπτώματά της επανεμφανιστούν μετά τη θεραπεία, ο γιατρός μπορεί να αλλάξει την προσέγγιση της θεραπείας, όπως: Β. χρησιμοποιήστε διαφορετικά χάπια ή κάντε μασάζ στον προστάτη.

Η αποτελεσματική θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη εισαγωγή στην κλινική.

Μασάζ προστάτη

Στους άντρες δεν αρέσει η θεραπεία μασάζ προστάτη καθώς η όλη διαδικασία είναι πολύ άβολη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή ενός καλού ειδικού θα σας επιτρέψει να αποφύγετε όλες τις δυσάρεστες στιγμές και αισθήσεις κατά τη διάρκεια του μασάζ στον προστάτη. Το μασάζ είναι μια από αυτές τις μεθόδους που δίνει απτά αποτελέσματα σχεδόν αμέσως.

Το μασάζ προστάτη έχει πολλές θετικές πτυχές, μια από τις πιο σημαντικές είναι ότι το μασάζ αυξάνει τη ροή του αίματος στον προστάτη. Αυξάνει επίσης τον μυϊκό τόνο, καθαρίζει τους πόρους του προστάτη, μειώνει τη φλεγμονή, είναι αντιβακτηριδιακό και ενισχύει τα αποτελέσματα άλλων θεραπειών.

Για τη χρόνια προστατίτιδα, η θεραπεία μασάζ είναι σημαντική αναγκαιότητα!

Εθνοεπιστήμες

Η παραδοσιακή ιατρική περιλαμβάνει πολλούς τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων του προστάτη, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα και δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο η φαρμακευτική αγωγή.

Η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας με μεθόδους παραδοσιακής ιατρικής δεν έχει παρενέργειες. Μια από τις καλύτερες συνταγές είναι πώς να αντιμετωπίσετε την προστατίτιδα με φλούδα κάστανου και πρόπολη.

Για τη θεραπεία της προστατίτιδας, οι λοβοί του κάστανου χρειάζονται ζεστό νερό, το οποίο χύνεται σε λοβούς κάστανου, μετά από αυτό επιμένουν λίγο και παίρνουν το έγχυμα σαν τσάι.

Η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας με πρόπολη είναι μια πολύ δημοφιλής μέθοδος. Χάρη στην πλούσια σύνθεση της πρόπολης, τα προβλήματα του προστάτη μπορούν να θεραπευτούν από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα της εκδήλωσής τους. Για τη θεραπεία χρησιμοποιούνται ειδικά πρωκτικά υπόθετα πρόπολης, που έχουν αντιβακτηριδιακή δράση.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό βάμμα πρόπολης που έχει αντιβακτηριδιακή δράση και εξαλείφει τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας.

Ειδική δίαιτα

Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία της προστατίτιδας θα πρέπει να δοθεί προσοχή στη διατροφή του ασθενούς. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας της χρόνιας προστατίτιδας, θα πρέπει να εγκαταλείψετε τον λάθος τρόπο ζωής, ειδικά τον καπνό και το αλκοόλ.

Ένας άντρας πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα, λαχανικά, μούρα, ειδικά τσάγια (βάμματα βοτάνων) και γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή του. Τα βαριά τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται: καπνιστά, λιπαρά, ανθρακούχα ποτά, έτοιμα γεύματα, fast food.

Για να επιλέξετε τη σωστή τροφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που θα σας συμβουλεύσει ή θα συνταγογραφήσει μια ειδική δίαιτα.

Οι άνδρες πρέπει να υποβάλλονται σε βιταμινοθεραπεία (να πίνουν δίαιτα βιταμινών) και να εμπλουτίζουν το σώμα τους με απαραίτητα ιχνοστοιχεία.

Αθλητική θεραπεία

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η προστατίτιδα αναπτύσσεται συχνότερα σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή. Για να διατηρήσετε την καλή ανδρική υγεία, θα πρέπει να κάνετε πολύ τζόκινγκ ή περπάτημα. Το τρέξιμο και το περπάτημα βελτιώνουν τη ροή του αίματος και τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα. Μια τέτοια βέλτιστη σωματική δραστηριότητα έχει θετική επίδραση στην υγεία ενός άνδρα.

Οι άνδρες πρέπει να κάνουν ασκήσεις το πρωί, μπορεί να είναι τόσο ελαφριές ασκήσεις όσο και ενεργά squats. Όσο μεγαλώνει ένας άντρας, τόσο περισσότερο χρόνο πρέπει να αφιερώσει στην υγεία του και στον αθλητισμό του. Το γεγονός είναι ότι ολόκληρο το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα εξαρτάται από τη γενική κατάσταση της υγείας του άνδρα, καθώς και από το φυσιολογικό ορμονικό υπόβαθρο. Και όπως γνωρίζετε, η άσκηση συμβάλλει ενεργά στη φυσιολογική παραγωγή της ορμόνης τεστοστερόνης, η οποία είναι το θεμέλιο της ανδρικής σεξουαλικής υγείας. Ο αθλητισμός ενεργοποιεί όλες τις διεργασίες στο σώμα και αυξάνει την παραγωγή της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης.

Ψυχολογική θεραπεία

Κατά τη θεραπεία της προστατίτιδας, η ψυχική διάθεση ενός ατόμου είναι σημαντική. Εάν ένα άτομο είναι πεπεισμένο ότι θα υπάρξει ανάκαμψη σύντομα, τότε πιθανότατα θα συμβεί. Αλλά όταν ένα άτομο έχει ψυχικές αμφιβολίες για την ανάρρωσή του, τις περισσότερες φορές η θεραπεία μιας ασθένειας καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ένας άντρας πρέπει να ηρεμήσει για τα καλά, μπορεί επίσης να ζητήσει υποστήριξη από αγαπημένα πρόσωπα σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Εξάλλου, κάθε θεραπεία είναι λίγο αγχωτική. Επομένως, κατά τη διάρκεια της θεραπείας της χρόνιας προστατίτιδας, είναι σημαντικό να βρίσκεστε κοντά σε άτομα που ανεβάζουν το ηθικό τους και πιστεύουν σε μια γρήγορη θεραπεία της νόσου.

Ένας άνδρας θα πρέπει επίσης να προσπαθεί να μην είναι νευρικός κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ειδικά εάν η θεραπεία δεν παράγει γρήγορα αποτελέσματα. Όπως γνωρίζετε, η ψυχική διάθεση ενός άνδρα επηρεάζει άμεσα την υγεία του αναπαραγωγικού του συστήματος. Η αποτελεσματική θεραπεία της προστατίτιδας είναι δυνατή μόνο με θετική διάθεση!

Προβολές για το μέλλον μετά τη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χρόνια προστατίτιδα ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία και δεν έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία των ανδρών.

Η προστατίτιδα αναπτύσσεται αργά, επομένως το κύριο πράγμα δεν είναι να ξεκινήσει η ανάπτυξη της νόσου και στις πρώτες εκδηλώσεις της νόσου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Η πρώιμη προστατίτιδα ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία. Θα πρέπει επίσης να προειδοποιηθεί ότι η προστατίτιδα έχει την ικανότητα να επιδεινώνει προβλήματα με την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Συχνά, η προστατίτιδα αναγκάζει έναν άνδρα να χάσει τη σεξουαλική του επιθυμία και επιθυμία. Οι άνδρες μπορεί να μην παρατηρούν καν την παρουσία φλεγμονής του προστάτη, την οποία τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα αποδίδουν σε κόπωση ή άλλους λόγους, οπότε αναβάλλουν τη θεραπεία. Αυτή η στάση απέναντι στην υγεία σας μπορεί να έχει τις χειρότερες συνέπειες. Επομένως, προσπαθήστε να κάνετε υπερηχογράφημα του προστάτη τουλάχιστον μία ή δύο φορές το χρόνο.

Ακόμη και οι άνδρες μετά την ηλικία των 40 ετών θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν γιατρό πιο συχνά, να ελέγχουν όχι μόνο τον προστάτη, αλλά και άλλα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος. Η πρόληψη μιας ασθένειας είναι ευκολότερη από την αντιμετώπιση των συνεπειών της.