Ποια συμπτώματα προστατίτιδας στους άνδρες εμφανίζονται σε διαφορετικά στάδια της νόσου;

Τα συμπτώματα της προστατίτιδας στους άνδρες δεν είναι χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα όπως μπορεί να φαίνεται με την πρώτη ματιά. Για το λόγο αυτό, στη σύγχρονη ουρολογία και ανδρολογία, η υπογονιμότητα διαγιγνώσκεται ολοένα και περισσότερο στους άνδρες του πιο ενεργού αναπαραγωγικού στρώματος - από την ηλικία των 25 έως 40 ετών. Ο προστάτης στους άνδρες είναι ένα όργανο που εκτελεί διάφορες λειτουργίες: φραγμός, ρύθμιση της πήξης του αίματος, ενδοκρινικός, αναπαραγωγικός, συνεταιριστικός (σεξουαλικός), ο ρόλος του σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης. Τα σημάδια της προστατίτιδας στους άνδρες και τα συμπτώματά τους είναι ποικίλα, ειδικά στη χρόνια μορφή - καλύπτουν όλες τις λειτουργίες του οργάνου και συχνά δυσκολεύουν τη διάγνωση.

Συμπτώματα οξείας προστατίτιδας στους άνδρες

Συμπτώματα προστατίτιδας - αίσθημα καύσου, πόνος στην πλάτη και κράμπες κατά την ούρηση

Ποια συμπτώματα προστατίτιδας στους άνδρες πρέπει να σας κάνουν να τα προσέξετε και να επισκεφτείτε έναν γιατρό; Κάθε άνδρας, ειδικά σε νεαρή και σεξουαλικά ενεργή ηλικία, πρέπει να γνωρίζει για τα σημάδια της φλεγμονής του κατώτερου γεννητικού συστήματος και τα πιθανά κλινικά σημεία της αρχόμενης προστατικής νόσου. Πολλοί νέοι αναβάλλουν την επίσκεψη στον ουρολόγο με τη σκέψη ότι αυτή η ασθένεια ανήκει σε μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα.


Σπουδαίος.

Η φλεγμονή του προστάτη βασίζεται σε ένα σύμπλεγμα παραγόντων που αρχίζουν να δρουν ακριβώς στην ηλικία των 20-30 ετών.

 1. Οι σεξουαλικές λοιμώξεις είναι το πρώτο πράγμα που πυροδοτεί μια ενεργή ή αργή φλεγμονώδη διαδικασία. Τα χλαμύδια, οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα, η γονόρροια, η τριχομονίαση, η γκαρδερέλωση πυροδοτούν την ουρηθρίτιδα, έναντι της οποίας είναι δυνατή η ανάπτυξη φλεγμονής των αδένων. Οι ιοί του απλού έρπητα, του ανθρώπινου θηλώματος, του CMV, εάν δεν προκαλούν φλεγμονή του αδένα, επιδεινώνουν σημαντικά την πορεία των ΣΜΝ και ανοίγουν το δρόμο για βακτήρια στους ιστούς του οργάνου. Στο πλαίσιο των λοιμώξεων των γεννητικών οργάνων, η ευκαιριακή χλωρίδα (σταφυλόκοκκοι, Escherichia coli) συχνά οδηγεί σε ασθένειες του προστάτη. Συχνά εντοπίζεται μικτή χλωρίδα κατά τη διάγνωση.
 2. Η εργασία που συνοδεύεται από παρατεταμένο κάθισμα είναι ένας από τους παράγοντες που πυροδοτούν τη νόσο. Τέτοιοι επαγγελματικοί κίνδυνοι ή συνήθειες επηρεάζουν την υγεία του προστάτη.
 3. Η αρρυθμική σεξουαλική ζωή - η σπανιότητα ή η τυχαία της, ψυχολογικά προβλήματα που προκαλούν καθυστέρηση ή απουσία εκσπερμάτωσης, στυτική δυσλειτουργία, συχνός αυνανισμός - διαταράσσουν σημαντικά την ισορροπία της αρτηριακής και φλεβικής ροής του αίματος στον αδένα.
 4. Οι επιπτώσεις του κρύου στην οσφυϊκή περιοχή, την κοιλιά και τα άκρα - χειμερινά σπορ και αναψυχή, επαγγελματικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με υποθερμία - πυροδοτούν μη αναστρέψιμες αλλαγές στον αδενικό ιστό.

Οι σεξουαλικές λοιμώξεις, η χρόνια υποθερμία, η στασιμότητα του φλεβικού αίματος και οι εκκρίσεις του προστάτη θέτουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη χρόνιας προστατίτιδας. . . Τα συμπτώματα της φλεγμονής της προστατίτιδας διαφόρων μορφών ομαδοποιούνται σε τρία σύνδρομα: επώδυνα, σεξουαλικά και δυσουρικά (διαταραχή του ουροποιητικού). Η κυριαρχία ενός από αυτά είναι η αφορμή για επίσκεψη στον γιατρό - ουρολόγο, σεξολόγο, θεραπευτή ή χειρουργό. Η επαγρύπνηση και τα προσόντα του γιατρού καθορίζουν την ταχύτητα της διαδικασίας επούλωσης.

Η οξεία προστατίτιδα, τα συμπτώματα της οποίας παρατηρούνται μετά ή ταυτόχρονα με μια ενεργή λοίμωξη των γεννητικών οργάνων, χαρακτηρίζονται από τα ακόλουθα:

 1. Ενόχληση και πόνος κατά την ούρηση.
 2. Κόψιμο στην αρχή ή στο τέλος της ούρησης.
 3. Συχνές και ψευδείς παρορμήσεις για χρήση της τουαλέτας.
 4. Πόνος γύρω από τον πρωκτό, ειδικά όταν κάθεστε.
 5. Πόνος κατά την αφόδευση, αίσθημα πληρότητας στο ορθό.
 6. Βλενοπυώδης έκκριση από την ουρήθρα.
 7. Κοιλιακός πόνος που ακτινοβολεί στους μηρούς, στο όσχεο, στην πλάτη.
 8. Πυρετός.
 9. Σεξουαλική δυσλειτουργία.

Κάθε ασθενής έχει διαφορετική βαρύτητα συμπτωμάτων. Επίσης, μόνο ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να είναι κυρίαρχο. Συχνά όμως η οξεία διαδικασία προχωρά με λιγοστά συμπτώματα, γεγονός που εξασφαλίζει συχνή χρονιότητα και αύξηση των εντοπισμένων περιπτώσεων χρόνιας προστατίτιδας.

Τα πρώτα σημάδια προστατίτιδας

Τα συμπτώματα της έναρξης της προστατίτιδας εμφανίζονται σε νεαρούς άνδρες με το πρόσχημα οξειών αναπνευστικών λοιμώξεων ή με τη μορφή κλασικής λοίμωξης των γεννητικών οργάνων. Ανάλογα με τον τύπο του παθογόνου, τα σημάδια μιας οξείας διαδικασίας μπορεί να είναι φωτεινά ή εξαφανισμένα.

Τα συμπτώματα της προστατίτιδας στους άνδρες, που προκαλούνται από γονόκοκκους, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, καθώς και νοσοκομειακές λοιμώξεις (μετά από χειρισμό του ουροποιητικού συστήματος) χαρακτηρίζονται ως εξής:

 1. Ο ασθενής πιάνεται ξαφνικά από ένα ρίγος που διαρκεί από μισή έως δύο ώρες και τελειώνει με εφίδρωση.
 2. Η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 38 - 40 ° C.
 3. Χαρακτηρίζεται από αδυναμία, σοβαρή αδυναμία.

Τα πρώτα συμπτώματα προστατίτιδας στους άνδρες μπορεί να μην συνοδεύονται από τον χαρακτηριστικό πόνο στην περιοχή της πυέλου, στο ορθό και στη βουβωνική χώρα. . . Η σεξουαλική αδυναμία επίσης δεν είναι χαρακτηριστική. Αντίθετα, το καταρροϊκό πρώτο στάδιο της νόσου εκδηλώνεται με υπερβολική διεγερσιμότητα και πρώιμη εκσπερμάτιση.

Σπουδαίος.

Τα ουρογεννητικά χλαμύδια, που συχνά προκαλούν χρόνια προστατίτιδα, εμφανίζουν αρχικά μόνο ήπια δυσουρικά συμπτώματα.

Πώς εκδηλώνεται η προστατίτιδα στους άνδρες, που προκαλείται από αιματογόνο ή λεμφογενή είσοδο της χλωρίδας στον ιστό του προστάτη; Αυτό το είδος της νόσου, που συνοδεύει γενικές σωματικές λοιμώδεις ασθένειες (ιγμορίτιδα, πονόλαιμος, πνευμονία, αποστήματα, φλυκταινώδεις δερματικές παθήσεις), δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον ασθενή. Με φόντο την υποκείμενη νόσο, η θερμοκρασία ανεβαίνει ξανά και τα συμπτώματα της μέθης αυξάνονται, μπορεί να εμφανιστούν ελαφρές δυσουρικές εκδηλώσεις και πόνος στην κοιλιά.

Συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας στους άνδρες

Ασθενής με σημεία προστατίτιδας μετά από διαβούλευση με ουρολόγο

Η βακτηριακή ή ιογενής, συμφορητική ή λοιμώδης χρόνια προστατίτιδα, τα συμπτώματα της οποίας ποικίλλουν, ενώνονται από το γεγονός ότι οι φλεγμονώδεις διεργασίες, αν και προκαλούνται από διαφορετικούς παράγοντες ενεργοποίησης, οδηγούν σε τρεις βασικές εκδηλώσεις:

 1. Σύνδρομο πόνου.
 2. Διαταραχή ούρησης.
 3. Σεξουαλική δυσλειτουργία.

Τα συμπτώματα πόνου στην προστατίτιδα χωρίζονται επίσης σε τρεις τύπους:

 1. Εξωγεννητικός - χαρακτηριστικός είναι ο πόνος στο ορθό, στη μέση, στην κάτω κοιλιακή χώρα.
 2. Πύελος - τα συμπτώματα του πόνου δεν εμφανίζονται ως έχουν, αλλά υπάρχει έντονη φαγούρα στον πρωκτό, μυρμήγκιασμα, παραισθησία, νεύρωση, υπερβολική εφίδρωση - αυτό οφείλεται στη συμμετοχή των πλεγμάτων του πυελικού νεύρου.
 3. Γεννητικά όργανα - πόνος στο όσχεο, οσφυϊκή μοίρα στους όρχεις, στη βουβωνική χώρα και στο περίνεο.
 4. Μικτός.

Τα συμπτώματα πόνου στην προστατίτιδα σχηματίζουν μια έννοια όπως "σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου στους άνδρες".

Τα συμπτώματα της φλεγμονής της χρόνιας μορφής του προστάτη συνοδεύονται από παραβίαση και καταστολή της στύσης, εκσπερμάτωση και μείωση της λίμπιντο. Σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύσσεται ένα σύνδρομο που μοιάζει με νεύρωση που έχει συμπαθητικό ή παρασυμπαθητικό τύπο. Το πρώτο χαρακτηρίζεται από καρδιακή προσβολή, πυρετό, βραδινές υποπυρετικές καταστάσεις, απότομες εναλλαγές της διάθεσης και απροσεξία. Δεύτερον - υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, κόπωση, αϋπνία τη νύχτα, υποχονδρία, εφίδρωση, αύξηση βάρους, όγκος στο λαιμό, υπερβολική σιελόρροια.

Τα δυσουρικά φαινόμενα περιλαμβάνουν αυξημένη ούρηση, δυσκολία εκκένωσης της ουροδόχου κύστης, στάζει και λήθαργο του πίδακα. Τέτοια σημεία έχουν έντονη ομοιότητα με ένα αδένωμα, που μερικές φορές δυσκολεύει τη διάγνωση.

Σπουδαίος.

Η χρόνια προστατίτιδα στους άνδρες μετά από 45 χρόνια εμφανίζεται συχνά ταυτόχρονα με την υπερπλασία του προστάτη.

Στη χρόνια μορφή παρατηρείται σπερματορροία και προστατόρροια - έκκριση προστατικών εκκρίσεων από την ουρήθρα σε συνδυασμό με σπερματικό υγρό λόγω οργανατονίας.

Ασυμπτωματική προστατίτιδα

Η φλεγμονή του προστάτη δεν είναι πάντα συμπτωματική. Συχνά ένας άνδρας μαθαίνει για μια ασθένεια, για παράδειγμα, όταν εκτελεί διαγνωστικά με υπερήχους όταν σχεδιάζει ένα παιδί. Θα βρείτε ασβεστώσεις στον ιστό του προστάτη, εξαλειμμένους πόρους, μεγέθυνση ή μείωση του αδένα, σκλήρυνση, κυκλοφορικές διαταραχές σύμφωνα με το υπερηχογράφημα Doppler, κιρσούς του πλέγματος του προστάτη και της μικρής λεκάνης.

Η συμπτωματική προστατίτιδα αναπτύσσεται σε νέους άνδρες μετά από λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων, ιδιαίτερα ουρογεννητικά χλαμύδια και μυκοπλάσμωση.Η ασυμπτωματική προστατίτιδα είναι ιδιαίτερα συχνή μετά από ανεπαρκή και ελλιπή θεραπεία αυτών των παθήσεων. Κατά την εξέταση του σπέρματος, συχνά διαπιστώνεται μείωση του αριθμού των γεννητικών κυττάρων, μείωση των ενεργά κινητικών κυττάρων, συγκόλληση και μείωση των κόκκων λεκιθίνης. Είναι πιθανές περιοδικές σεξουαλικές αποτυχίες που ο άντρας δεν εκτιμά.

Η έξαρση της προστίτιδας στους άνδρες εκδηλώνεται με πόνο στο όσχεο και στο περίνεο

Συμπτώματα έξαρσης της προστατίτιδας

Η έξαρση της χρόνιας προστατίτιδας αναπτύσσεται όταν εκτίθεται σε αρνητικούς προκλητικούς παράγοντες - γενικές σωματικές ασθένειες, υποθερμία, ακανόνιστη σεξουαλική δραστηριότητα, κατάχρηση αλκοόλ, έξαρση μολυσματικών ασθενειών των ουρογεννητικών οργάνων, του ορθού.

Τα συμπτώματα μιας έξαρσης της προστατίτιδας στους άνδρες είναι παρόμοια με την έναρξη της νόσου. Η άνοδος της θερμοκρασίας, η γενική αδιαθεσία, η κούραση, η αδυναμία, τα ρίγη έρχονται στο προσκήνιο. Πόνος στον πρωκτό, αίσθημα πληρότητας στο ορθό, οσφυϊκή μοίρα στη βουβωνική χώρα, ανάπτυξη του περίνεου. Η σεξουαλική δυσλειτουργία και η νευρικότητα επιδεινώνονται επίσης. Όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα, οι ασθενείς παρατηρούν δυσκολία και αυξημένη ούρηση, εξασθένηση του πίδακα, πόνο.


Χαρακτηριστικά της πορείας ορισμένων τύπων προστατίτιδας

Πώς εκδηλώνεται η προστατίτιδα στους άνδρες στις διάφορες παραλλαγές της; Συμβατικά, ανάλογα με την επικρατούσα διαδικασία, γίνεται διάκριση μεταξύ πολλών τύπων της νόσου: λοιμώδη, βακτηριακή, στάσιμη, πυώδης.

Λοιμώδης και βακτηριακή προστατίτιδα

Η έννοια περιλαμβάνει διάφορες νοσολογικές μορφές ασθένειας ή διαφοροποιημένες ανάλογα με τους τύπους του παθογόνου. Η λοιμώδης προστατίτιδα, τα συμπτώματα της οποίας μπορεί να προκληθούν μόνο από παθογόνα βακτήρια και ιούς, μπορεί να προκληθεί από σεξουαλικά μεταδιδόμενη και ευκαιριακά παθογόνο χλωρίδα. Οι υπό όρους παθογόνοι μικροοργανισμοί που φυσιολογικά αποικίζουν την ανδρική ουρογεννητική οδό προκαλούν νόσο μόνο με δυσμενείς παράγοντες. Τις περισσότερες φορές, κατά τη σπορά σπόρων και ούρων, εντοπίζονται Escherichia coli, σταφυλόκοκκοι και εντερόκοκκοι. Πρόκειται για βακτηριακή προστατίτιδα.

Η λοιμώδης προστατίτιδα καταγράφεται κυρίως σε νεαρά άτομα.Αυτός ο τύπος φλεγμονής του προστάτη προκαλεί συχνότερα χρονιότητα και οδηγεί σε υπογονιμότητα.

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη φωτεινότητα με γονόρροια, και με χλαμύδια, μυκοπλάσμωση και ευκαιριακά παθογόνα, τα συμπτώματα είναι σπάνια, επομένως συχνά οδηγεί σε χρόνια προστατίτιδα.

Η πυώδης προστατίτιδα οδηγεί σε φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και των νεφρών

Πυώδης προστατίτιδα

Η πυογόνος χλωρίδα αντιπροσωπεύεται από τους γονόκοκκους, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, το ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη στέλεχος του Staphylococcus. Αυτοί οι μικροοργανισμοί εκκρίνουν έναν αριθμό καταστροφικών ενζύμων, χαρακτηρίζονται από μια επιθετικότητα προς τον ιστό του προστάτη και ως εκ τούτου προκαλούν μια πυώδη σύντηξη.Συχνά η πυώδης προστατίτιδα τελειώνει με απόστημα, φλέγμα, παραπροστατίτιδα, παραπρωκτίτιδα.

Η πυώδης διαδικασία συχνά πυροδοτείται από βακτήρια που έχουν εισβάλει στον προστάτη με τους ακόλουθους τρόπους:

 1. Από πυώδεις εστίες σε άλλα όργανα.
 2. Για ιατρικές παρεμβάσεις στα ουρογεννητικά όργανα. Η νοσοκομειακή χλωρίδα χαρακτηρίζεται από πολλαπλή αντίσταση στα αντιβιοτικά, γι' αυτό και οδηγεί σε πυώδη προστατίτιδα.

Η πυώδης προστατίτιδα, τα συμπτώματα της οποίας είναι τα πιο αισθητά, συχνά προκαλεί επιπλοκές: συρίγγια ουροδόχου κύστης και εντέρου. Και ακόμη και τέτοια βακτήρια διεισδύουν εύκολα στην ανοδική πορεία προς τα νεφρά, τη λεκάνη και τους κάλυκες, προκαλώντας τη χρόνια φλεγμονή τους.

Συμφορητική προστατίτιδα

Η μεμονωμένη πορεία αυτού του τύπου ασθένειας είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς στο πλαίσιο των στάσιμων διεργασιών, η μικροβιακή χλωρίδα προσκολλάται και αυτός ο τύπος λαμβάνει μια μολυσματική πορεία. Τις περισσότερες φορές, οι ουρολόγοι κάνουν μια τέτοια διάγνωση όταν δεν απομονώθηκαν βακτήρια κατά τον εμβολιασμό του βιοϋλικού. Κατά κανόνα, μια ανάλυση που πραγματοποιείται μετά από 2-3 εβδομάδες δίνει ήδη θετικό αποτέλεσμα για τη βακτηριακή χλωρίδα.

Στασιμότητα του φλεβικού αίματος παρατηρείται συχνά με κιρσούς, παθολογία του ορθού, όγκους της πυέλου και υποδυναμία. Η παραβίαση της εκροής της έκκρισης του προστάτη, η οποία παρατηρείται συχνότερα σε σεξουαλική δυσλειτουργία και ακανόνιστη σεξουαλική δραστηριότητα, οδηγεί σε στασιμότητα και προϋποθέσεις για φλεγμονή.Η συμφορητική προστατίτιδα, τα συμπτώματα της οποίας συμπίπτουν με λοιμώδη φλεγμονή, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και διαδέχονται το ένα το άλλο.Τα συμπτώματα συμπληρώνονται από κιρσούς και βλάβες του ορθού.

Προφανώς, στη χρόνια μορφή προστατίτιδας, οι εκδηλώσεις μπορεί να είναι μη ειδικές, κάτι που απαιτεί ενδελεχή ολοκληρωμένη διάγνωση.

Σπουδαίος.

Οποιαδήποτε σημάδια λοίμωξης των γεννητικών οργάνων σε έναν άνδρα θα πρέπει να είναι λόγος για να επισκεφθείτε έναν ουρολόγο ή αφροδισιολόγο για θεραπεία.

Η αυτοθεραπεία ή η παραμέληση της κατάστασης μπορεί να χρησιμεύσει ως ώθηση για το σχηματισμό μιας χρόνιας μορφής.