Προστατίτιδα στις γυναίκες: τι είναι η δερματίτιδα και πώς εκδηλώνεται;

Η προστατίτιδα στις γυναίκες δεν είναι ένα αστείο, αλλά ένας όρος αργκό για τη φλεγμονή των κολπικών αδένων. Αυτοί οι αδένες ονομάζονται επίσης αδένες του Skene και η φλεγμονή τους - δερματίτιδα - εκδηλώνεται με τα ίδια συμπτώματα όπως η προστατίτιδα στους άνδρες. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι κίνδυνοι αυτής της ασθένειας;

Εμφανίζεται προστατίτιδα στις γυναίκες;

Κοιλιακός πόνος με προστατίτιδα στις γυναίκες

Το ύπουλο με την παθολογία είναι ότι δεν αναγνωρίζεται ελάχιστα από τους γιατρούς και είναι σπάνιο.

Η προστατίτιδα στις γυναίκες συμβαίνει, αλλά η νόσος ονομάζεται δερματίτιδα. Οι αδένες που φλεγμονώνονται σε αυτή την παθολογία βρίσκονται λίγο κάτω από την ουρήθρα και αποτελούνται από λεπτό ιστό.

Οι αδένες Skene πιστεύεται ότι είναι ένας υποτυπώδης προστάτης που σχηματίζεται στο έμβρυο πριν εμφανιστούν τα γεννητικά όργανα. Με απλά λόγια, οι αδένες του Skene είναι ένας τύπος κενού που εξελίσσεται σε έναν πλήρη προστάτη σε ένα αρσενικό έμβρυο και παραμένει στην αρχή του σε ένα θηλυκό έμβρυο.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτοί οι αδένες είναι σε θέση να παράγουν ένα συγκεκριμένο έκκριμα, η σύνθεση του οποίου είναι πανομοιότυπη με αυτή του προστάτη στους άνδρες. Το αντιγόνο PSA, ο σημαντικότερος καρκινικός δείκτης, βρίσκεται επίσης σε αυτό το υγρό.

Ενδιαφέρων!Ο εκτοξευόμενος οργασμός που εμφανίζεται σε ορισμένες γυναίκες είναι το αποτέλεσμα της δραστηριότητας των αδένων Skene.

Η δερματίτιδα είναι σπάνια. Το πρόβλημα είναι ότι η γυναικεία προστατίτιδα είναι δύσκολο να διαγνωστεί και συχνά διαγιγνώσκεται λάθος, επομένως δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία για τον επιπολασμό της νόσου.

Λόγοι για την ανάπτυξη του Skinite

Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν καν την παρουσία αυτών των αδένων κοντά στην ουρήθρα, αλλά όταν φλεγμαίνουν, εμφανίζονται οξέα συμπτώματα που θυμίζουν τα σημάδια της προστατίτιδας στους άνδρες.

Η δερματίτιδα προκαλείται συχνότερα από μόλυνση των αδένων. Οι κύριοι λόγοι για την ανάπτυξη της νόσου:

 • βλάβη στην ουρήθρα?
 • έλλειψη υγιεινής?
 • Λοίμωξη των αδένων λόγω εξάπλωσης της λοίμωξης σε άλλες παθήσεις των γεννητικών οργάνων.

Τις περισσότερες φορές, η δερματίτιδα προκαλείται από ευκαιριακούς μικροοργανισμούς που κατοικούν στο γυναικείο σώμα. Μπορούν να εισέλθουν στους αδένες κατά την ούρηση ή από τον κόλπο. Υπό κανονικές συνθήκες, τέτοιοι μικροοργανισμοί δεν προκαλούν φλεγμονώδη διαδικασία, ωστόσο, με παραβίαση των αδένων Skene ή της ουρήθρας, εμφανίζεται γυναικεία προστατίτιδα. Αυτό οφείλεται σε μείωση της τοπικής ανοσίας.

Η δερματίτιδα μπορεί να είναι αλλεργικής φύσης. Η χρήση προϊόντων προσωπικής υγιεινής κακής ποιότητας μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση και μείωση της τοπικής ανοσίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης των αδένων.

Ένας άλλος λόγος για την ανάπτυξη δερματίτιδας στις γυναίκες είναι το τραύμα της ουρήθρας από χειρουργική επέμβαση ή σκληρή σεξουαλική επαφή. Είναι επίσης πιθανό να προκληθεί βλάβη στο άνοιγμα της ουρήθρας από ουρολιθίαση εάν η άμμος περάσει από την ουρήθρα.

Η "προστατίτιδα" σε μια γυναίκα σχετίζεται με μια ακανόνιστη σεξουαλική ζωή. Οι συχνές αλλαγές του σεξουαλικού συντρόφου και η παραμέληση της αντισύλληψης φραγμού αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του ουρογεννητικού συστήματος.

Ένας παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας είναι η γενική μείωση της ανοσίας. Η δερματίτιδα μπορεί να συσχετιστεί με πρόσφατες σοβαρές μολυσματικές ασθένειες, υποθερμία και έξαρση χρόνιων ασθενειών.

Συμπτώματα της νόσου

Πονοκέφαλος με προστατίτιδα στις γυναίκες

Με την παθολογία, υπάρχει ένα συνεχές αίσθημα αδυναμίας και "αδυναμίας" σε όλο το σώμα.

Αφού καταλάβετε εάν μια γυναίκα έχει προστατίτιδα, αξίζει να μάθετε πώς εκδηλώνεται η φλεγμονή του δέρματος. Η ασθένεια ονομάζεται «γυναικεία προστατίτιδα» κυρίως λόγω συμπτωμάτων που μοιάζουν με φλεγμονή του προστάτη στους άνδρες. Κατά την απόρριψή του, τα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • συχνή ανάγκη για ούρηση?
 • ούρησε σε μικρές μερίδες.
 • Πόνος και πόνος στην ουρήθρα κατά τη χρήση της τουαλέτας.
 • Επώδυνη σεξουαλική επαφή.
 • αυξημένη θερμοκρασία σώματος?
 • Κράμπες στην περιοχή της ουροδόχου κύστης.
 • γενική αδιαθεσία, απώλεια δύναμης.

Η δερματίτιδα είναι παρόμοια από πολλές απόψεις με την κυστίτιδα στις γυναίκες. Με αυτή την ασθένεια, η παρόρμηση για ούρηση γίνεται συνεχώς αισθητή, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιηθεί πλήρως. Τα ούρα απεκκρίνονται σε μικρές μερίδες, γεγονός που συνοδεύεται από σοβαρή ενόχληση. Η αίσθηση της γεμάτης κύστης επιμένει ακόμα και όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα.

Μπορείτε να διακρίνετε τη δερματίτιδα από άλλες ασθένειες του ουρογεννητικού συστήματος με παρόμοια συμπτώματα από την παρουσία πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή.

Δεν υπάρχει έντονη ζέστη στο Skinite, αλλά η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να ανέλθει στους 37, 5-38 βαθμούς.

Γιατί είναι επικίνδυνη η προστατίτιδα στις γυναίκες;

Έχοντας κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες αυτής της ασθένειας, οι ασθενείς αναρωτιούνται εάν μια τέτοια προστατίτιδα είναι επικίνδυνη για τις γυναίκες. Αυτή η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες επιπλοκές, επομένως απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Μεταξύ των πιθανών επιπλοκών της δερματίτιδας:

 • Απόστημα του αδένα;
 • κυστικά νεοπλάσματα;
 • δευτερογενής υπογονιμότητα?
 • Συμφύσεις στη μικρή λεκάνη.
 • παραμόρφωση της περιοχής όπου βρίσκονται οι φλεγμονώδεις αδένες.
 • Εξάπλωση της μόλυνσης σε άλλα όργανα της λεκάνης.

Η ασθένεια είναι μεταδοτική και μπορεί να προκληθεί από πυογόνα βακτήρια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η φλεγμονή μπορεί να εξελιχθεί σε αδενικό απόστημα, το οποίο έχει έντονα συμπτώματα και απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση. Η διάσπαση ενός αποστήματος από μόνη της είναι δυνητικά επικίνδυνη για την ανάπτυξη σήψης (δηλητηρίαση αίματος).

Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί σε όλα τα όργανα της λεκάνης μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Υπάρχει επίσης κίνδυνος εξάπλωσης παθογόνων μικροοργανισμών προς τα πάνω με επακόλουθη μόλυνση των νεφρών. Επιπλέον, εάν η μόλυνση είναι ευρέως διαδεδομένη, μια γυναίκα μπορεί να μολύνει έναν σύντροφο μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία. Στους άνδρες, η βακτηριακή ουρηθρίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε προστατίτιδα.

διάγνωση

Υπερηχογραφική διάγνωση προστατίτιδας σε γυναίκες

Η υπερηχογραφική διάγνωση γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν άλλες ασθένειες.

Αφού μάθετε εάν υπάρχει προστατίτιδα στις γυναίκες και ποια σημεία και συμπτώματα μπορείτε να υποψιάζεστε φλεγμονή του δέρματος, συνιστάται να μην κάνετε αυτοθεραπεία αλλά να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Το κύριο πρόβλημα με τη δερματίτιδα είναι η σύνθετη διάγνωση. Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της θέσης των αδένων, η φλεγμονή τους συνοδεύεται από συμπτώματα φλεγμονής της ουροδόχου κύστης ή του βλεννογόνου της ουρήθρας, επομένως, συχνά γίνεται λανθασμένη διάγνωση και συνταγογραφείται λάθος θεραπευτικό σχήμα.

Ο αδένας του Skene βρίσκεται σε δυσπρόσιτο σημείο, καθιστώντας αδύνατη την πλήρη εξέταση. Στο πλαίσιο αυτό, η διάγνωση γίνεται με τον αποκλεισμό άλλων νοσημάτων με παρόμοια συμπτώματα. Απαραίτητες εξετάσεις:

 • Υπερηχογράφημα της ουροδόχου κύστης για να αποκλειστεί η κυστίτιδα.
 • Υπερηχογράφημα της μήτρας και των εξαρτημάτων για να αποκλειστεί η φλεγμονή.
 • Επίχρισμα από τον αυχενικό σωλήνα.
 • Βακτηριακή καλλιέργεια από τον τράχηλο της μήτρας.
 • γενική και βιοχημική ανάλυση ούρων.
 • ένα στυλεό από την ουρήθρα.

Μετά τον αποκλεισμό άλλων ασθενειών, συνταγογραφείται η θεραπεία της δερματίτιδας. Συχνά η πιο αποκαλυπτική διαγνωστική μέθοδος είναι η ανάλυση ούρων, η οποία ανιχνεύει παθογόνους μικροοργανισμούς.

Χαρακτηριστικά θεραπείας

Μια συντηρητική θεραπεία εφαρμόζεται στο δέρμα. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων των ακόλουθων ομάδων:

 • Αντιβιοτικά για την εκκαθάριση της λοίμωξης.
 • αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην ουρολογία.
 • αντισπασμωδικά για ανακούφιση από τον πόνο.
 • Ανοσορυθμιστές.

Συνήθως συνταγογραφούνται αντιβιοτικά ευρέος φάσματος ή χρησιμοποιούνται αντιβακτηριακά φάρμακα για τη θεραπεία της κυστίτιδας. Δεδομένου ότι είναι συχνά αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει πολλά φάρμακα αυτής της ομάδας ταυτόχρονα. Οι κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς έχουν αποδείξει την αξία τους.

Τα οξέα συμπτώματα υποχωρούν μια μέρα μετά την έναρξη της αντιβιοτικής θεραπείας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνετε το φάρμακο σε μια πορεία, η διάρκεια της οποίας καθορίζεται από τον γιατρό ξεχωριστά.

Για να απαλλαγείτε από τον πόνο, συνιστάται η χρήση αντισπασμωδικών παραγόντων. Τα απλά αναλγητικά είναι αναποτελεσματικά γιατί ο πόνος συνοδεύεται από κράμπες της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης.

Επιπλέον, συνταγογραφούνται φυτικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της κυστίτιδας και της νεφρικής νόσου. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονώδη διαδικασία, ομαλοποιούν τη διαδικασία ούρησης και διευκολύνουν τη γενική ευεξία σε διάφορες ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος.

Απαιτούνται ανοσοτροποποιητές. Χρησιμοποιούν και τα δύο φάρμακα για την πρόληψη ασθενειών του ουρογεννητικού συστήματος και τονωτικό, για παράδειγμα, εκχύλισμα Echinacea purpurea.

Προφυλάξεις

Τώρα που έχετε καταλάβει πώς να θεραπεύσετε τη φλεγμονή του δέρματος, υπάρχουν σημαντικά προληπτικά μέτρα που πρέπει να προσέξετε. Αυτή η ασθένεια είναι παρόμοια με την κυστίτιδα - μόλις αρρωστήσετε, υπάρχει πιθανότητα υποτροπής για πολλά χρόνια. Για να μην συμβεί αυτό, πρέπει:

 • τηρήστε την προσωπική υγιεινή.
 • χρησιμοποιήστε μεθόδους φραγμού αντισύλληψης.
 • να έχετε έναν σταθερό σεξουαλικό σύντροφο.
 • ενίσχυση της ανοσίας.

Όταν εμφανιστούν τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα, πρέπει να κλείσετε αμέσως ραντεβού με γυναικολόγο και ουρολόγο. Η αυτοθεραπεία για τη δερματίτιδα είναι επικίνδυνη σε χρόνια φλεγμονή.