Χρόνια προστατίτιδα: συμπτώματα, αιτίες, θεραπεία και πρόληψη

Συμπτώματα και αιτίες φλεγμονής του προστάτη

Η προστατίτιδα διαγιγνώσκεται αποκλειστικά στους άνδρες. Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες μεταξύ των ασθενειών του αναπαραγωγικού συστήματος των ανδρών. 4 στους 5 άνδρες έχουν αντιμετωπίσει συμπτώματα προστατίτιδας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Τις περισσότερες φορές, η προστατίτιδα επηρεάζει άνδρες ηλικίας 20-40 ετών στην κορύφωση της σεξουαλικής τους δραστηριότητας. Η χρόνια προστατίτιδα διαγιγνώσκεται σε κάθε 10ο άνδρα. Χαρακτηρίζεται από περιόδους έξαρσης και ύφεσης και μεταμφιέζεται σε μια σειρά άλλων ασθενειών.

Τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας περιλαμβάνουν τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

 • Κακουχία και πόνοι στο κάτω μέρος της κοιλιάς, με περιοδικές κράμπες που δεν υποχωρούν για ένα τέταρτο ή περισσότερο. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί στο κάτω μέρος της πλάτης, στα πόδια, στο όσχεο και στον πρωκτό. Είναι ιδιαίτερα επώδυνο κατά την ούρηση και κατά την εκσπερμάτιση.
 • Η στύση του πέους επιδεινώνεται και η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται. Πρώτον, αναπτύσσεται πρόωρη εκσπερμάτιση και με την πάροδο του χρόνου, αντίθετα, η εκσπερμάτιση πρακτικά δεν συμβαίνει, γίνεται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αυτό.
 • Η ούρηση γίνεται επώδυνη και ατελής. Όλη την ώρα υπάρχει μια αίσθηση ατελούς εκκένωσης της κύστης.
 • Η ποιότητα ζωής ενός άνδρα μερικές φορές επιδεινώνεται.

Υπάρχουν δύο τύποι χρόνιας προστατίτιδας: η βακτηριακή και η μη βακτηριακή.

Η βακτηριακή (λοιμώδης) προστατίτιδα εμφανίζεται με συνεχή εναλλαγή απότομων παροξύνσεων και υφέσεων, ενώ στο μυστικό του προστάτη εντοπίζονται λοιμώξεις και βακτήρια.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να προσβληθούν και γειτονικά όργανα όπως η ουρήθρα, ο αυχένας της ουροδόχου κύστης ή το σπερματικό αγγείο, γι' αυτό και η ασθένεια εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους. Η ακριβής διάγνωση μπορεί να γίνει μετά από ενδελεχή εξέταση.

Τις περισσότερες φορές, η ασθένεια εκδηλώνεται ως εξής:

 • Συχνή και επώδυνη ούρηση.
 • κάψιμο στην ουρήθρα.
 • Πρόωρη εκσπερμάτωση.
 • Μικρή βλεννώδης απόρριψη από την ουρήθρα.
 • Σοβαρές διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας.

Όλα αυτά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα εργασίας και την ψυχική κατάσταση ενός άνδρα, γεγονός που οδηγεί σε παρατεταμένη κατάθλιψη και νευρασθένεια.

Η βακτηριακή χρόνια προστατίτιδα είναι μια ασθένεια στην οποία δεν εντοπίζονται βακτήρια στο έκκριμα του προστάτη. Αυτή η μορφή είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί, όπως αποδεικνύεται από πολυάριθμες κριτικές ανδρών σε διάφορα φόρουμ. Η εύρεση του σωστού θεραπευτικού σχήματος είναι επίσης πολύ δύσκολη.

Σπουδαίος

Μέχρι τώρα, οι γιατροί αντιμετωπίζουν πολλούς ασαφείς παράγοντες ανάπτυξης αυτής της ασθένειας. Αυτό περιπλέκει πολύ τη διαδικασία θεραπείας.

Ακόμη και οι υπερηχογραφικές και εργαστηριακές εξετάσεις του εκκρίματος μπορεί να μην δείξουν την παρουσία φλεγμονώδους διαδικασίας. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολόγων, τα κύρια σημεία της βακτηριακής προστατίτιδας διακρίνονται:

 • Εμφανίζεται σε μεσήλικες άνδρες.
 • Παρατεταμένος πόνος στην περιοχή της πυέλου και στη βουβωνική χώρα.
 • Παραβίαση της λειτουργίας της ούρησης και συχνές επιτακτικές ορμές.
 • Στυτική δυσλειτουργία και πόνος κατά την εκσπερμάτιση.
 • Χρόνια συμφορητική προστατίτιδα: έξαρση και ύφεση
 • Η χρόνια συμφορητική προστατίτιδα χαρακτηρίζεται από διάφορα στάδια ανάπτυξης, τα οποία εκφράζονται από τα διαφορετικά σημεία τους:
 • Εξιδρωματικό - ένας άνδρας αισθάνεται πόνο κοπής στη βουβωνική χώρα, το όσχεο και την ηβική περιοχή.
 • Παρατηρούνται προβλήματα στύσης και επιταχυνόμενη εκσπερμάτιση.
 • Εναλλακτικά - ο ασθενής παραπονείται για ενόχληση στη βουβωνική χώρα, το όσχεο και την ηβική κοιλότητα.
 • Κατά τη σεξουαλική επαφή, υπάρχει συχνή επιθυμία για ούρηση και γρήγορη εκσπερμάτιση.
 • Πολλαπλασιασμός - ο ασθενής σημειώνει συχνή ούρηση με αδύναμο ρεύμα, μια συνεχή αίσθηση ότι δεν αδειάζει εντελώς την κύστη. Και η εκσπερμάτιση, αντίθετα, γίνεται δύσκολη και αργή.
 • Κικατρικές αλλαγές - σε αυτό το στάδιο, ο ιστός του προστάτη αρχίζει να πυκνώνει έντονα. Ο ασθενής παραπονιέται για ενόχληση στην πυελική και ηβική περιοχή, συχνή παρόρμηση για ούρηση με λεπτό ρεύμα και ατελές άδειασμα. Η στύση είναι πολύ αδύναμη ή απουσιάζει, η εκσπερμάτιση γίνεται σχεδόν αδύνατη και ο οργασμός είναι αδύναμος, χωρίς έντονες εντυπώσεις. Η προστατίτιδα περνά στο στάδιο της χρόνιας προστατίτιδας με ασταθή ύφεση, στο οποίο παρατηρείται συνεχής πόνος και η ύφεση εμφανίζεται μόνο για λίγες ώρες.

Όσον αφορά την ταξινόμηση, είναι σύνηθες να χρησιμοποιείται η ταξινόμηση NIH των ΗΠΑ, η οποία χωρίζει τη νόσο σε τύπους: οξεία και χρόνια βακτηριακή, χρόνια χωρίς σημάδια φλεγμονής και συμφορητική και ιστολογική.

Παράγοντες και αιτίες χρόνιας προστατίτιδας στους άνδρες

Παρά το γεγονός ότι στο σώμα σχεδόν όλων των ανθρώπων υπάρχουν κάποια μικρόβια χρόνιας προστατίτιδας, μόνο λίγοι αρρωσταίνουν. Πώς μπορεί να εξηγηθεί η ανάπτυξη μιας τέτοιας ασθένειας σε μεμονωμένες περιπτώσεις;

Οι ειδικοί προσδιορίζουν την εμφάνιση χρόνιας προστατίτιδας όχι μόνο από την παρουσία μόλυνσης στο σώμα, αλλά και από συνθήκες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της νόσου.

Οι πιο κοινές αιτίες χρόνιας προστατίτιδας στους άνδρες περιλαμβάνουν:

 • Στασιμότητα του αίματος που περιέχεται στον προστάτη που προκαλείται από μια καθιστική ζωή.
 • ασταθής σεξουαλική ζωή?
 • άβολα και μάλλον στενά ρούχα.
 • συχνή υποθερμία?
 • Τραυματισμοί, καθώς και λοιμώξεις διαφόρων οργάνων του ουρογεννητικού συστήματος.
 • υποσιτισμός;
 • συνεχές άγχος?
 • συχνό ποτό και κάπνισμα.

Η διάγνωση ξεκινά με μια συνομιλία με τον ασθενή, ο οποίος πρέπει να δηλώσει επακριβώς και πλήρως τι τον προβληματίζει. Ο γιατρός πρέπει να ανακαλύψει γιατί ο ασθενής ανέπτυξε χρόνια προστατίτιδα, να ανακαλύψει όλες τις πιθανές αιτίες και συμπτώματα, πώς εκδηλώνονται. Ο γιατρός πρέπει να πει τα πάντα με τη μικρότερη λεπτομέρεια, εξαρτάται από το πόσο σωστά θα γίνει η διάγνωση και θα συνταγογραφηθεί αποτελεσματική και ολοκληρωμένη θεραπεία.

Στη συνέχεια, πρέπει να ψηλαφήσετε και να περάσετε το μυστικό για βακτηριολογική ανάλυση, η οποία θα σας επιτρέψει να προσδιορίσετε την παρουσία λοιμώξεων και να μάθετε την αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά.

προσοχή

Η ψηλάφηση γίνεται από τον ουρολόγο μέσω του ορθού. Αυτή η διαδικασία καθιστά δυνατή τη διαπίστωση του μεγέθους και του πόνου του προστάτη. Η ανίχνευση μπορεί επίσης να ανιχνεύσει αιμορροΐδες, αδενώματα ή καρκίνο του προστάτη. Το υπερηχογράφημα του προστάτη παρέχει ακριβή δεδομένα για την κατάσταση του οργάνου.

Ο προσδιορισμός του επιπέδου του PSA στο αίμα καθιστά δυνατό τον αποκλεισμό ή την επιβεβαίωση της παρουσίας αδενωμάτων και καρκίνου του προστάτη.

Εάν ο ουρολόγος υποψιαστεί την ύπαρξη όγκου, θα χρειαστεί να πάρει κομμάτια προστατικού ιστού για βιοψία που θα δείξει την παρουσία ή την απουσία του.

Η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Σήμερα, χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι για τη θεραπεία αυτής της ασθένειας.

Θεραπεία με αντιβιοτικά. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά της ομάδας των μακρολιδίων και τετρακυκλίνη.

Μόνο ο θεράπων ιατρός μπορεί να επιλέξει το σωστό φάρμακο, τη δοσολογία και τη διάρκεια της θεραπείας.

Συνήθως η φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεται για 10-15 ημέρες. Μετά από αυτό, γίνονται επαναλαμβανόμενες εξετάσεις, τις οποίες χρησιμοποιεί ο γιατρός για να διαπιστώσει εάν ο ασθενής έχει αναρρώσει ή εάν χρειάζεται πρόσθετη θεραπεία.

Το μασάζ του προστάτη είναι απαραίτητο για να μην λιμνάζει η έκκριση του προστάτη και να γίνει η μικροκυκλοφορία του. Αυτό είναι πολύ ευνοϊκό για ταχεία ανάρρωση.

Αλλά με οξεία προστατίτιδα, αιμορροΐδες και ορθικές ρωγμές, το μασάζ απαγορεύεται.

Το μασάζ συνήθως συνταγογραφείται ως πρόσθετη θεραπεία στη θεραπεία με αντιβιοτικά.

Η φυσιοθεραπεία συνταγογραφείται για τη βελτίωση της κατάστασης των ιστών του προστάτη, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία επούλωσης.

Για τη θεραπεία χρησιμοποιούνται θεραπεία με λέιζερ και υπερφόρηση. Είναι επίσης αποτελεσματικό να χρησιμοποιείτε λάσπη, κλύσματα με μεταλλικό νερό πλούσιο σε υδρόθειο.

Η φυτοθεραπεία χρησιμεύει ως πρόσθετο ερέθισμα για την ανάρρωση του ασθενούς και χρησιμοποιείται πάντα σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους. Για τη θεραπεία χρησιμοποιούνται διάφορα φυτικά φάρμακα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να ενδείκνυται όταν η ουρήθρα είναι πολύ στενή, ανιχνεύεται η παρουσία αποστημάτων ή αδενώματος του προστάτη.

Σπουδαίος

Η διάγνωση και η θεραπεία πρέπει να διεξάγονται σε ιατρικές εγκαταστάσεις υπό τη συνεχή επίβλεψη ειδικευμένων γιατρών.

Η έγκαιρη επαφή με έναν γιατρό θα σας επιτρέψει να επιτύχετε ταχεία επούλωση. Μόλις ξεκινήσει η θεραπεία, θα υπάρξει μακροχρόνια ύφεση. Μπορείτε να μιλήσετε για πλήρη ανάρρωση όταν εξαφανιστούν όλα τα συμπτώματα της νόσου και οι εργαστηριακές εξετάσεις δείξουν καλά αποτελέσματα.

Οι πιο δημοφιλείς ερωτήσεις από ασθενείς σχετικά με τη χρόνια προστατίτιδα

Πώς να θεραπεύσετε γρήγορα και αποτελεσματικά τη χρόνια προστατίτιδα με λαϊκές θεραπείες;

Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια λαϊκών θεραπειών. Στη λαϊκή ιατρική, η πιο δημοφιλής είναι η χρήση αφεψημάτων χαμομηλιού, αχύρου και φασκόμηλου. Αυτοί οι μικροκλυστήρες είναι πολύ καλοί στη μείωση της φλεγμονής που εμφανίζεται στον προστάτη.

Για να προετοιμάσετε έναν τέτοιο μικροκλυστήρα, πάρτε δύο κουταλιές της σούπας χαμομήλι και ρίξτε 100 γραμμάρια γρασίδι. βραστό νερό. Για θεραπεία, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φλούδα καστανιάς, η οποία περιχύνεται με οινόπνευμα και διατηρείται σε σκοτεινό μέρος για 10 ημέρες.

Βοηθάει και ένα αφέψημα από το κρεμμύδι. Είναι απαραίτητο να ψιλοκόψετε δύο μεγάλα κρεμμύδια και να τα ρίξετε σε ένα βάζο μισού λίτρου με βραστό νερό. Το ποτήρι τυλίγεται με μια πετσέτα και αφήνεται να εγχυθεί για 2 ώρες. Στη συνέχεια, πρέπει να πίνετε 50 γραμμάρια ζωμού κάθε ώρα.

Πώς να θεραπεύσετε την ανικανότητα στη χρόνια προστατίτιδα;

Η ανικανότητα μπορεί να θεραπευτεί στο σπίτι, με την επιφύλαξη μιας σειράς μέτρων.

Είναι απαραίτητο να επιλέξετε κατάλληλα φάρμακα που θα βοηθήσουν να γεμίσουν με αίμα τα σπηλαιώδη σώματα του πέους. Πριν από αυτό όμως, είναι απαραίτητη μια διαβούλευση με έναν ουρολόγο. Τα σύγχρονα φάρμακα για την αύξηση της ισχύος με το δραστικό συστατικό sildenafil έχουν καλό αποτέλεσμα.

Είναι απαραίτητο να προσαρμόσετε τη διατροφή και να κάνετε δίαιτα. Δεν μπορείτε να τρώτε λιπαρά τρόφιμα και τροφές που μειώνουν την τεστοστερόνη. Είναι απαραίτητο να ακουμπάτε σε δημητριακά και άπαχα κρέατα, να πίνετε χυμούς και πράσινο τσάι.

Επίσης, μην ξεχνάτε τη σωματική δραστηριότητα. Το περπάτημα και το ελαφρύ τζόκινγκ στον καθαρό αέρα είναι πολύ αποτελεσματικά εδώ. Πρέπει επίσης να κουνάτε τα πόδια σας. Αυτό βοηθά στη συστολή των μυών του πρωκτού και του περίνεου.

Πόσο καιρό αντιμετωπίζεται η χρόνια προστατίτιδα και πώς να απαλλαγείτε από αυτήν για πάντα;

Η αντιβιοτική θεραπεία διαρκεί 1-3 μήνες, ανάλογα με την παραμέληση της νόσου. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να συνταγογραφηθεί πρόσθετη θεραπεία με μικρές δόσεις αντιβιοτικών. Τα λιπόφιλα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν καλύτερα αυτό το έργο.

Για να ξεχάσετε αυτό το πρόβλημα για πάντα, πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας, να τρώτε σωστά, να μην κρυώνετε υπερβολικά και να ξεκουράζετε το σώμα.

Γιατί είναι επικίνδυνη η χρόνια προστατίτιδα;

Η χρόνια προστατίτιδα χαρακτηρίζεται από απότομες παροξύνσεις της νόσου, οι οποίες αντικαθίστανται από υφέσεις. Όταν ο πόνος υποχωρεί, γίνεται ευκολότερο και ο άνδρας αποφασίζει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα μόνος του, αντί να επικοινωνήσει γρήγορα με έναν ουρολόγο. Ωστόσο, η καθυστέρηση δεν θα βοηθήσει εδώ, αφού η φλεγμονή αυξάνεται με κάθε έξαρση.

Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει παρακείμενα όργανα, οδηγώντας σε κυστίτιδα, πυελονεφρίτιδα και κυστιδίτιδα. Ως αποτέλεσμα, ένας άνδρας μπορεί να αναπτύξει υπογονιμότητα.

Τι αντιβιοτικά πρέπει να παίρνετε για τη χρόνια προστατίτιδα;

Συχνά χρησιμοποιείται μια σειρά από πενικιλίνες. Συχνά συνταγογραφούνται αντιβιοτικά τετρακυκλίνης για μυκόπλασμα και χλαμύδια.

Οι φθοροκινολόνες είναι πολύ ισχυρές και διεισδύουν καλά στον ιστό του προστάτη. Τα μακρολίδια συσσωρεύονται καλά στον ιστό του προστάτη και απομακρύνουν γρήγορα τις τοξίνες.

Είναι δυνατό το σεξ με χρόνια προστατίτιδα;

Εάν η ασθένεια προκαλείται από λοίμωξη, τότε είναι καλύτερα να απέχετε από το σεξ για να μην μολύνετε τον σύντροφό σας. Αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό. Είναι απλά απαραίτητο να κάνετε σεξ, γιατί όταν διεγείρεται, το αίμα τρέχει στον προστάτη και αρχίζει να συστέλλεται. Οι πυελικοί μύες συστέλλονται επίσης έντονα κατά την εκσπερμάτιση, κάτι που θεωρείται καλό αυτο-μασάζ.

Πρόληψη της χρόνιας προστατίτιδας στους άνδρες και τα χαρακτηριστικά της

Η πρόληψη της χρόνιας προστατίτιδας στους άνδρες απαιτεί υγιεινό τρόπο ζωής και καθημερινή άσκηση. Μπορείτε να καταπονείτε και να χαλαρώνετε συνεχώς το όσχεο από καιρό σε καιρό.

Σταματήστε λίγο τη ροή κάθε φορά που ουρείτε, αυτό θα σκληρύνει τον σφιγκτήρα μυ της ουροδόχου κύστης σε κάποιο βαθμό. Τέτοιες ποιοτικές ασκήσεις επιτρέπουν στο αίμα να κυκλοφορεί καλά μέσα από τις φλέβες του προστάτη και να βελτιώνουν τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα.