Οξεία προστατίτιδα - αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Η οξεία προστατίτιδα είναι μια μολυσματική φλεγμονή του προστάτη αδένα, συνοδεύεται από πρήξιμο και το σχηματισμό των πυώδεις εστίες του προστάτη. Εκδηλώσεις της οξείας προστατίτιδας εξαρτώνται από το στάδιο (καταρροϊκού, οζώδες, παρεγχυματικό, αποστήματος) και μπορεί να περιλαμβάνουν dysuric διαταραχές, πόνο στο περίνεο, πυρετός, δηλητηρίαση. Η διάγνωση βασίζεται στην ψηλάφηση του προστάτη, το υπερηχογράφημα και Doppler στουδίου προστάτη, μελέτη απαλλαγή από την ουρήθρα και την προστατική έκκριση. Η θεραπεία της οξείας προστατίτιδας περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιμικροβιακής θεραπείας, Μσαφ, αντισπασμωδικά, αναλγητικά, ανοσοτροποποιητικά, φυσιοθεραπεία.

οξεία προστατίτιδα

Οξεία και χρόνια προστατίτιδα είναι η πιο κοινή και κοινωνικά σημαντικών ασθενειών των αρσενικών. Σε κλινικές ουρολογική, προστατίτιδα διαγιγνώσκεται σε 30-58% των αντρών στο αναπαραγωγικό και εργάσιμης ηλικίας (30-50 ετών). Για την οξεία προστατίτιδα συνοδεύεται από διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας και της γονιμότητας, διαταραχές της ψυχοσυναισθηματικές κράτους και της κοινωνικής disadaptation.

Αιτίες της οξεία προστατίτιδα

Αιτιολογικοί παράγοντες της οξείας προστατίτιδας είναι κυρίως μη-ειδικών μολυσματικών παραγόντων που διεισδύουν στους ιστούς του προστάτη, τα gram-αρνητικά (Escherichia coli, Klebsiella, Proteus) ή gram-θετικά (σταφυλόκοκκοι, εντερόκοκκοι, στρεπτόκοκκοι)

Συχνά οξεία προστατίτιδα μπορεί να προκληθεί από παθογόνα λοιμώξεων του ουρογεννητικού συστήματος:

  • χλαμύδια
  • trichomoniasis,
  • Ουρεάπλασμα,
  • βλεννόρροια,
  • mycoplasmosis,
  • καντιντίασης κλπ.

Πιο συχνά, η διείσδυση των μικροβιακών παραγόντων στο προστατικό ιστό παρουσιάζεται transcanalicular τρόπο – μέσω της απέκκρισης αγωγοί των αδένων στον τοίχο της οπίσθιας ουρήθρας. Ως εκ τούτου, η ουρηθρίτιδα κάθε προέλευσης είναι πολύ συχνά περιπλέκεται με οξεία προστατίτιδα. Λιγότερο μικροβιακή χλωρίδα παίρνει στον προστάτη από την ουροδόχο κύστη στην οξεία κυστίτιδα. Η εισαγωγή παθογόνων στον αδένα είναι να διευκολυνθεί σημαντικά από την αυξημένη intraurethral πίεση (reprehenderat, πέτρες ουρήθρας), η διεξαγωγή της endourethral χειραγώγηση (bougienage της ουρήθρας, του ουροποιητικού καθετηριασμό, ουρητηροσκόπηση, κυστεοσκόπηση, κ. λπ.).

Επιπλέον, η οξεία προστατίτιδα μπορεί να προκληθεί από αιματογενής λοίμωξη, η οποία διευκολύνεται από τις συνθήκες της προσφοράς αίματος του προστάτη με ένα καλά ανεπτυγμένο σύστημα από τις αρτηριακές και φλεβικές αναστομώσεις. Όταν καλείται αιματογενής παρασύρει τα μικρόβια μπορεί να πάρει μέσα στον ιστό του προστάτη από μακρινές εστίες σε πυώδη αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα, τερηδόνα, χολοκυστίτιδα, βρογχίτιδα, πυόδερμα, κ. λπ. Μπορεί να lymphogenous λοίμωξη του προστάτη από το έντερο με ραγάδες του πρωκτού, πρωκτίτιδα, κολίτιδα.

η οξεία προστατίτιδα προκαλεί

Να μη λοιμώδεις παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οξείας προστατίτιδας περιλαμβάνουν επίμονη συμφόρηση στις φλέβες της πυέλου και διαταραχή της αποχέτευσης acini του προστάτη. Η στασιμότητα μπορεί να προκληθεί από disritmia τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική κακοποίηση – μια πρακτική που διέκοψε την επαφή, η έλλειψη ή η ανώμαλη σεξουαλική δραστηριότητα, η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα, κ. λπ. η Παθολογική εναπόθεση του αίματος στο φλεβικό γραμμή της πυέλου μπορεί να παρατηρηθεί όταν ο καθιστικός τρόπος ζωής, η συχνή δυσκοιλιότητα, κρυολογήματα, χρόνια (κυρίως αλκοόλ) μέθη, κιρσώδεις φλέβες της πυέλου.

Μορφές οξεία προστατίτιδα

Με την ανάπτυξη της οξείας προστατίτιδας διακρίνει τα ακόλουθα έντυπα, τα οποία είναι τα στάδια:

  1. καταρροϊκού,
  2. οζώδες,
  3. παρεγχυματικών,
  4. αποστήματος.

Οξεία προστατίτιδα αρχίζει με ένα καταρροϊκού φλεγμονή των βλεννογόνων και submucous στρώμα της απέκκρισης αγωγοί των επιμέρους λόβια του αδένα. Σε περαιτέρω διόγκωση των τοιχωμάτων των αγωγών συμβάλλει στην στασιμότητα του Μούκο-πυώδης μυστικό στα θυλάκια του προστάτη και την εξέλιξη της φλεγμονής, σε σχέση με το τι μπορεί να αναπτύξουν εστιακό διαπύηση του λόβια οξεία οζώδες προστατίτιδα. Όταν πολλαπλές βλάβες του λόβια και διάχυτη συμμετοχή του παρεγχύματος και διάμεσο ιστό του προστάτη σε πυώδης φλεγμονή, οξεία προστατίτιδα πηγαίνει στην επόμενη φάση – παρεγχυματικών. Σε περίπτωση συγχώνευσης των μικρών ελκών στο μεγάλο εστία διαμορφώνοντας το απόστημα του προστάτη αδένα, η οποία μπορεί να ανοιχτεί στην ουρήθρα, περίνεο, πρωκτό ή της ουροδόχου κύστης.

Τα συμπτώματα της οξείας προστατίτιδας

Κλινικές εκδηλώσεις της οξείας προστατίτιδας αντιστοιχούν στα στάδια της διαδικασίας. Συχνές εκδηλώσεις είναι ο πόνος, διαταραχές της ούρησης και μέθη.

Στην οξεία καταρροϊκού στάδιο της προστατίτιδας αισθάνονται το βάρος και τον πόνο στο περίνεο. Dysuric διαταραχές χαρακτηρίζεται από επώδυνη, συχνή ούρηση, ιδιαίτερα τη νύχτα. Η θερμοκρασία του σώματος να διατηρείται εντός των φυσιολογικών ορίων, μπορεί να είναι ελαφρώς αυξημένα; μέθη που λείπουν. Ψηλάφηση εξέταση του προστάτη δεν έχει αλλάξει ή ελαφρώς αυξημένη, λίγο επώδυνη. Η μελέτη του προστάτη έκκριση εντοπίζει μια αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, η συσσώρευση του Μούκο-πυώδης νήματα. Στα ούρα κατά τη διάρκεια της κένωσης της απέκκρισης αγωγοί του acini εμφανίζονται λευκά κύτταρα του αίματος. Μασάζ του προστάτη είναι συνήθως αδύνατο λόγω του πόνου. Η θεραπεία ξεκίνησε το καταρροϊκού στάδιο της οξεία προστατίτιδα, οδηγεί σε ανάκαμψη σε 7-10 ημέρες.

Το οζώδες μορφή οξεία προστατίτιδα εμφανίζεται πιο έντονα, συνοδεύεται από θαμπό πόνο στο περίνεο, την ακτινοβόληση στο πέος, τον πρωκτό ή το ιερό οστό. Στο πλαίσιο αυτό, η ούρηση επώδυνη και δύσκολη, μέχρι την ανάπτυξη της οξεία κατακράτηση ούρων. Η πράξη της αφόδευση σε οξεία οζώδες προστατίτιδα είναι επίσης δύσκολη λόγω της εκφράσει τον πόνο. Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος έως 38°C, διαταραχή της Γενικής κατάστασης. Ψηλάφηση ανά ορθό είναι αποφασισμένη είναι διευρυμένη, πυκνό, έντονο, ασύμμετρη προστάτη, αισθητά οδυνηρή σε ορισμένες περιοχές, όταν ψηφιακή εξέταση. Τα ούρα συλλέγονται μετά από ψηλάφηση του αδένα, περιέχει ένα μεγάλο αριθμό των λευκοκυττάρων και πυώδη ίνες, που σχηματίζουν ένα θολό ίζημα. Μασάζ για να αποκτήσετε την προστατική έκκριση κατά την ωοθυλακική φάση της οξείας προστατίτιδας είναι αντενδείκνυται. Με έντονη θεραπεία της οξείας οζώδες προστατίτιδα μπορεί να επιλυθεί ευνοϊκά, διαφορετικά, περνά στο επόμενο, παρεγχυματική φάση.

οξεία προστατίτιδα θεραπεία

Κλινική οξεία parenchymatous προστατίτιδα αναπτύσσεται γρήγορα. Χαρακτηρίζεται από σοβαρή υπερθερμία (39-39,5°C και πάνω), με ρίγη, Γενική αδυναμία, καταστολή της όρεξης, τη δίψα. Πρώτη ούρηση απότομα μάθησης και περίπλοκη, στη συνέχεια, να σταματήσει εντελώς. Προσπάθειες για να αδειάσετε την κύστη ή το έντερο συνοδεύεται από έντονο πόνο. Ανάπτυξη επώδυνη τεινεσμός, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός. Ο πόνος επεκτείνεται στο έντερο, είναι ένα σφύζει χαρακτήρα, αναγκάζοντας τον ασθενή να πάρει μια αναγκαστική στάση – ξαπλωμένη με τα πόδια σταυρωμένα. Με την ανάπτυξη των αντιδραστική φλεγμονή του ορθού από τον πρωκτό της βλέννας.

Καθορίζεται από την ψηλάφηση διάχυτα διευρυμένη, με ασαφές περίγραμμα του αδένα, είναι εξαιρετικά επώδυνη, με το παραμικρό άγγιγμα. Μασάζ του προστάτη στην παρεγχυματική φάση της οξείας προστατίτιδας αντενδείκνυται έντονα. Μερικές φορές λόγω της pararectal πρήξιμο των ιστών και την τρυφερότητα, δακτυλική εξέταση δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει. Στα ούρα – έντονη άλμπουμ sanguinem cellam, πυουρία. Το αποτέλεσμα της οξείας parenchymatous προστατίτιδα μπορεί να χρησιμεύσει ως ψήφισμα της νόσου, σχηματισμό αποστήματος του προστάτη ή χρόνια προστατίτιδα.

Διάγνωση της οξείας προστατίτιδας

Την αναγνώριση και τον προσδιορισμό του σταδίου της οξείας προστατίτιδας γίνεται από ουρολόγο και βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη φυσική εξέταση, εργαστηριακές και καθοριστική εξέταση. Εξέταση του προστάτη μέσω του ορθού σας επιτρέπει να καθορίσετε το μέγεθος, τη συνέπεια, την ομοιογένεια, τη συμμετρία, τον καρκίνο; αντίδραση στον πόνο, εστίες καταστροφής, τα σημάδια της πυώδης σύντηξης ιστών. Ψηλάφηση του προστάτη στην οξεία προστατίτιδα γίνεται πολύ προσεκτικά, χωρίς τραχιές πίεση και κινήσεις μασάζ. Που λαμβάνεται στην προστατική έκκριση αποκάλυψε μια αύξηση στον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και των αμυλοειδούς Ταύρος, τη μείωση του αριθμού των λεκιθίνη σε κόκκους.

Στην οξεία προστατίτιδα, υπάρχει αυξημένη leukocyturia στο τρίτο μέρος από τα ούρα και τα ούρα που συλλέγονται μετά από ψηλάφηση του προστάτη. Για την κατανομή του ο αιτιολογικός παράγοντας της οξείας προστατίτιδας είναι αναγκαία για τη διεξαγωγή βακτηριακή ανάλυση των ούρων και της ουρήθρας απαλλαγή με αντιβιοτικά, PCR μελέτες ξύσματα, καλλιέργειες αίματος για sanguinem cultura. Η φύση και η σοβαρότητα dysuric διαταραχές στην οξεία προστατίτιδα υπολογίζεται χρησιμοποιώντας uroflowmetries.

οξεία προστατίτιδα διάγνωση

Υπερηχογράφημα του προστάτη με μέτριο πόνο σύνδρομο μπορεί να πραγματοποιηθεί διορθικό * σε περίπτωση έντονη αντίδραση στον πόνο – διακοιλιακό. Anoscopically εκτιμώμενη μορφή, το μέγεθος του καρκίνου, η παρουσία εστιακών ή διάχυτων αλλαγές, θέτει το στάδιο της οξεία προστατίτιδα. Η χρήση του Doppler στουδίου επιτρέπει λεπτομερή και διαφοροποιημένη να αξιολογήσει την αγγείωση του προστάτη.

Κατά το σχεδιασμό χειρουργική τακτική σε σχέση με καταστροφικές μορφές της οξείας προστατίτιδας είναι σκόπιμο, ΑΞΟΝΙΚΉ ή ΜΑΓΝΗΤΙΚΉ τομογραφία της πυέλου.

Η θεραπεία της οξείας προστατίτιδας

Τον ηγετικό ρόλο στη θεραπεία της οξείας προστατίτιδας ανήκει στην αιτιολογική θεραπεία. Θα πρέπει το συντομότερο ραντεβού αντιμικροβιακή (αντιβακτηριακές, αντι-ιικά, antitrichomonal, αντιμυκητιακή) φάρμακα για να καταστείλει την αναπαραγωγή των μικροοργανισμών του αδένα και στους ιστούς της ουρήθρας. Για να μειώσει τις κράμπες και επώδυνη ούρηση συνταγογραφήσει αναλγητικά, spasmolytics και του ορθού κεριά με Anaesthesinum ή μπελαντόνα, τη θερμότητα microclysters. Στη σύνθετη θεραπεία της οξείας προστατίτιδας χρησιμοποιούνται Μσαφ, τα ένζυμα, ανοσοτροποποιητικά, βιταμίνες, διαλύματα για έγχυση.

Φυσική θεραπεία στην οξεία προστατίτιδα γίνεται μετά από μείωση σε οξεία συμπτώματα. Με στόχο την αντιφλεγμονώδη, αποσυμφορητικά, αναλγητική δράση, βελτιώνοντας τη μικροκυκλοφορία και την τοπική ανοσία εφαρμόζεται ορθού ηλεκτροφόρηση, UHF-θεραπεία, θεραπεία με μικροκύματα, μασάζ του προστάτη. Στην οξεία προστατίτιδα εμφανίζεται να συμμορφωθούν με την ξεκούραση στο κρεβάτι, χωρίς διατροφή, σεξουαλική ειρήνη.

Όταν κατακράτηση ούρων στο πλαίσιο της οξείας προστατίτιδας αποφεύγεται η διενέργεια καθετηριασμό της κύστης, προτιμώντας τροκάρ cystostomy. Όταν το απόστημα του προστάτη παρουσιάζεται η ανάγκη της χειρουργικής επέμβασης - άνοιγμα και παροχέτευση του αποστήματος κοιλότητα.

Η θεραπεία της οξείας προστατίτιδας κρίνεται από την αποκατάσταση της δομής του ιστού αδένες και τις λειτουργίες του, την εξομάλυνση των η σύνθεση του χυμού του προστάτη, την εξάλειψη των παθογόνων παραγόντων που προκαλούν τη φλεγμονή των υγρών του σώματος.

Πρόγνωση και πρόληψη

Κατά κανόνα, έγκαιρη και λογική αιτιολογική θεραπεία οδηγεί σε βεντούζα σημάδια της οξείας προστατίτιδας. Το απόστημα του προστάτη ή χρόνια φλεγμονή συμβαίνει σε προχωρημένες περιπτώσεις.

Πρόληψη της οξείας προστατίτιδας θα πρέπει να περιλαμβάνει χειρουργικό καθαρισμό των μολυσματικών εστιών στο σώμα, την εκτέλεση και endourethral endovesical χειρισμούς σύμφωνα με τους κανόνες της ασηψία, έγκαιρη θεραπεία των Σμν και ουρηθρίτιδα, την ομαλοποίηση της σεξουαλικής δραστηριότητας και της σωματικής δραστηριότητας.

01.11.2018